Vijesti

VELIKA AKCIJA OBNOVE MRGARA I ADVENTURE RACE CROATIA U BAŠKI

Pridruži se akciji obnove mrgara na lokaciji Ljubimer!

Naučite principe i primjenu tradicionalne tehnike gradnje suhozida, pod stručnim vodstvom mentora suhozida Mislava Tovarca, mag. arheologije iz udruge "4 grada Dragodid".

Mrgari su najljepši primjer stare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen, bez ikakvog vezivnog materijala. Imaju oblik velikih kamenih cvjetova, a služe za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim terenima, kamenitim visoravnima iznad bašćanske doline.

Uoči festivala Crna ovca, 18. i 19. svibnja, organizirane su besplatne edukacijske predradionice suhozidne gradnje na lokaciji Ljubimer, a sudjelovanje je moguće oba dana ili samo za jedan od ponuđena dva dana.

Polazak je u 8 sati, iz Zaroka (na kraju Vele plaže). Sudionici, volonteri moraju imati čvrstu obuću i radnu odjeću, dok će im se na terenu osigurati rukavice i marenda.

Prijave na predradionice primaju se najkasnije do utorka, 17. svibnja 2022., pozivom broja +385 91 185 6533 ili mailom na branka@polo.hr, Branka Polonijo (Društvo Sinjali).

Na području općine Baška ostalo je 15 mrgara, a u neke od njih može se okupiti i  do 1500 ovaca. Danas se, nažalost, sve manje koriste, pa i ubrzano propadaju. Sunce, vjetar, kiša i sol urušavaju krhke kamene strukture, pastira je sve manje te ih nema tko obnavljati. Mrgari su jedinstveni i rijetki, osim na otoku Krku, poznati su još samo u Velikoj Britaniji u Walesu, na Islandu te u Švicarskoj, u Alpama, kanton Wallis.

Velika akcija obnove mrgara na lokaciji Ljubimer, kao dio festivala Crna ovca, bit će održana 21. svibnja, a prijave se primaju najkasnije do četvrtka, 19. svibnja 2022., pozivom na broj +385 91 185 6533 ili mailom na branka@polo.hr

Organizator radionice su Društvo Sinjali, Turistička zajednica općine Baška, Udruga 4 grada Dragodid.

ADVENTURE RACE CROATIA – 14. - 22.05.2022.

Adventure Race Croatia (ARC) je pustolovna utrka Svjetske pustolovne lige, a ove se godine održava na području Kvarnera i Gorskog kotara od 14. do 22. svibnja, s bazom u Baški na otoku Krku.

Pustolovna utrka je sport izdržljivosti u kojem četveročlani timovi, od kojih barem jedan član mora biti suprotnog spola od ostatka tima, pronalaze i prolaze kontrolne točke postavljene u prirodi, često na vrlo zahtjevnim i izazovnim terenima.

Kreću se isključivo nemotoriziranim načinima kao što su planinarenje, trčanje, penjanje, kajakarenje,  brdski biciklizam i orijentacija. Utrka će trajati 4 dana non-stop utrkivanja, na preko 500 km divljeg terena. Baza utrke ARC nalazit će se u Baški, što znači da će otok Krk biti centralno mjesto pustolovnih nadmetanja. Trasa utrke tajna je do samog starta, alinatjecatelji će doživjeti sve čari outdoor okolice koje Baške pruža. Utrka duga 560 km bit će kružnog tipa, a start (14.05.) i cilj (22.05.) bit će locirani u Baški.

NAJAVA:

CRNA OVCA – 20.5. - 22.5. 2022.

Festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta vraća se u velikom stilu! 

Očekuje nas bogata gastronomska ponuda specijaliteta od čuvene bašćanske janjetine, sjajna priroda i planinarske ture, smijeh uz stand-up nastupe, upoznavanje bogate povijesti Baške, filcanje vune, različite radionice te ples i zabava uz Psihomodo Pop, TBF i Porto Morto!

TRIBE RUN FOR LOVE  – 21.5.2022. 

Baška će biti domaćin posljednje etape utrke Run For Love 4 - višeetapnog ultra maratona od 260 km u kojem se prikupljaju sredstva za zakladu Tribe Freedom Foundation.
Krećući iz Starigrada, na obali Jadrana, ruta duga 260 km prolazi preko visokog planinskog grebena Velebita s panoramskim pogledom na hrvatski arhipelag, sve put do prelijepog zlatnog otoka Krka i Baške. Ovo je četvrto izdanje Run for Love koju su dosad predstavili BBC, CNN, The Independent, The Evening Standard i mnogi drugi...

 
Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

14.2°

Krk, Baška
29.03.2024 07:00

Vjetar
E 4 m/s
Vlaga
-%