Znamenitosti

Upoznajte Bašku kroz brojne znamenite lokacije i građevine koje čuvaju njenu povijest i tradiciju!

Znamenitosti

Crkva sv. Lucije

Crkva sv. Lucije jedna je od najpoznatijih crkava otoka Krka, ali i jedna od najvažnijih za hrvatsku povijest. Poznata je kao nalazište Bašćanske ploče čija se replika i danas nalazi u toj crkvi.

Prema tekstu Bašćanske ploče može se zaključiti da je crkva svete Lucije sagrađena na prijelazu iz 11. u 12. st. na ostacima nekadašnje ranokršćanske bazilike. Na ulazu u crkvu uočit ćete glavni oltar, drveni poliptih, djelo majstora Luke i Ivana, sinova Paola Veneziana iz 14. st. čiji se original danas čuva u Biskupskom dvoru u Krku. Konačni izgled crkva je dobila u 14. st. Stalno korištenje crkve počelo je tek u 19. st. kada je predana biskupu krčke biskupije i njegovim nasljednicima.

Područje uz crkvu bilo je pretežno seosko gospodarstvo na kojem su se kroz povijest gradili razni objekti. U 2000. godini svi su ostaci povezani u jedinstvenu cjelinu – arheološki park.

Galerija

Bašćanska staza glagoljice

Glagoljica, kao zaštitni znak Baške i veliki dio bašćanske povijesti, vrlo je važna za kulturnu promociju Baške. Da bismo sve naše posjetitelje upoznali s glagoljicom na što zanimljiviji način, Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju „Sinjali“ iz Baške, pokrenulo je projekt Bašćanske staze glagoljice koji je dovršen 2009. godine.

Bašćanska staza glagoljice povest će vas kroz krivudave kamenite uličice i brojne prirodne ljepote Baške. Ona je najbolji način da otkrijete priče koje su oblikovale naše mjesto i glagoljska slova, zaštitni znak Baške i neprocjenjiv kulturni pečat naše povijesti.

Galerija

Da bi vaše istraživanje bilo interaktivno i poučno, Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju „Sinjali” i Turistička zajednica općine Baška kreirali su Vodič kroz Bašćansku stazu glagoljice. Taj će vas vodič upoznati s 32 kamene skulpture s uklesanim slovima glagoljice, ali i s bašćanskom dolinom duž koje su skulpture razmještene.

U upoznavanju će vam pomoći glagoljska azbuka sa značenjem pojedinih slova i znakova te plan mjesta s oznakama lokacija pojedinih skulptura.

Zaputite se u zabavno učenje slova glagoljice, u dobivenu knjižicu o Stazi sakupite otiske svih slova s pločica koje se nalaze uz svaku skulpturu i ponosno od Društva „Sinjali“ dobijte svoju diplomu!

Više informacija:

Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju “Sinjali“
Email: info@sinjali.hr
Mob: +385911856533
Mob: + 385917502976

Crkva Majke Božje Goričke

Crkva Majke Božje na Gorici jedno je od najstarijih svetišta u Hrvatskoj i najveće u Krčkoj biskupiji. Sagrađena je 1415. godine, a poznata je i po mjesnom zvonu koje datira iz 1594. godine te tradicionalno zvoni kada mjesta bašćanske doline posjećuje krčki biskup. 

Crkva Majke Božje na Gorici dobila je ime po humku Goričica u Jurandvoru gdje je prvotno bila sagrađena. Unutrašnjost crkve krase oltarne slike Celestina Medovića, jednog od najvažnijih hrvatskih slikara prve polovice 19. st.

Do crkve možete doći cestom ili stubama. Naime, do crkve vodi 237 stuba čija je gradnja započela 1887., a dovršena je 1891. godine.

Galerija

Crkva sv. Ivana Krstitelja

Bašćanska šetnica „Put k Mjesecu“ dovest će vas do Crkve sv. Ivana Krstitelja i njenoga groblja, koje je vječno počivalište jednoga od utemeljitelja bašćanskog turizma, Čeha Emila Geistlicha. 
Crkva sv. Ivana bila je župna crkva i vjersko okupljalište Kaštela Baška, sagrađenog 1232. godine, kojeg su Mlečani razorili 1380. godine. Bočna prostorija uz crkvu danas je prenamijenjena u Galeriju „Sv. Ivan“ te je u nju trajno smješteno zvono „Starac“, iz 1431. godine.

Crkva sv. Ivana jedno je od najpopularnijih odredišta u Baški, poznato po zapanjujućem pogledu na čitavu bašćansku dolinu i otok Prvić.

Sv. Ivan Krstitelj zaštitnik je župe i općine Baška.

Galerija

Župna crkva sv. Trojice

Nakon što su se Bašćani s kaštela spustili bliže moru, razvila se i potreba za novom župnom crkvom. Crkva sv. Trojice izgrađena je 1723. godine i najveća je crkva u Baški. Izgrađena je u baroknom stilu kao trobrodna građevina u čijoj se unutrašnjosti krije čak osam oltara od kojih je jedan, onaj glavni, posvećen Svetom Trojstvu i rad je mjesnog majstora iz 18. st., Frana Jurića.

U crkvi možete pronaći i likovna djela drugih poznatih talijanskih slikara poput Mlečana Paula Campusa i Andree Mantegna iz 16. st. te venecijanskog slikara Jacopa Palme mlađeg iz 17. st.

Posebnu vrijednost u crkvi ima i poklon krčkih knezova Frankopana, umjetnički izrađen srebrni križ darovan crkvi u 15. st. 

Zvonik crkve datira iz 1766. godine i visok je 28 m.

Galerija

Kapela Sv. Marko

Kapela sv. Marka izgrađena je u romaničkom stilu 1514. godine i nalazi se nedaleko od bašćanske Vele plaže.

Područje ispod kapele sv. Marka arheološko je nalazište gdje su pronađeni ostaci antičkog mozaika i bazilike iz 5. st. poslije Krista i ranokršćanska krstionica.

Veličina i položaj bazilike te ostali pronađeni arheološki ostaci upućuju na to da je područje na kojem su pronađeni u to vrijeme bilo nastanjeno velikim brojem stanovnika. Kapela sv. Marka danas služi kao izložbeni prostor i sakralni muzej.

 

Galerija

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

32.0°

Krk, Baška
20.06.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%