Priroda

Očaravajuća, netaknuta priroda i preko 90 kilometara označenih šetnica s pogledom na Bašćansku dolinu.

Poučna staza

Povijest i život mjesta najbolje se mogu upoznati tako da se istinski doživi okruženje u kojem su nastajali. Šest kilometara poučne staze Baška – Zarok – Batomalj – Pod Lipicu daje vam priliku da učinite upravo to, prošetate kroz jedinstveni krajolik Bašćanske kotline, njezinu povijest i tradiciju. 

Tijekom 2 i pol sata hoda upoznat ćete povijesne priče i prirodne fenomene koji su formirali Bašku onakvom kakvu ju poznajemo danas, od jedinstvenog pješčanika Zaroka i vodotoka Vele rike do povijesne baštine Batomlja i svetišta Majke Božje Goričke.

Galerija

Ovdje možete preuzeti brošuru i kartu Poučne staze Baška-Zarok-Batomalj-Pod Lipicu:

Zaštićena područja

KUNTREP

Između rta Glavine i uvale Mala luka nalazi se Kuntrep, područje površine 1000 ha na nadmorskoj visini od 475 m, koje je 1969. godine proglašeno posebnim ornitološkim rezervatom.

Rezervat Kuntrep stanište je bjeloglavog supa, no on nije jedina posebnost rezervata. U Kuntrepu se gnijezde i druge, u Europi ugrožene, vrste ptica poput orla zmijara, sivog sokola, modrokosa, vjetruša, morskog vranca, sove ušare, ćukavice i dr.

Iako naizgled pusto područje, na liticama Kuntrepa mogu se vidjeti endemska flora i vegetacija. Endemske vrste obuhvaćaju dalmatinsku zečinu, istarski zvončić, mekinjak, riječki kravljak i druge vrste. Vegetaciju čine kamenjarski pašnjak i endemične zajednice stjenjača.

OTOK PRVIĆ

Otok Prvić najveći je nenaseljeni otok u Hrvatskoj, a 1972. godine zaštićen je kao specijalni botanički i ornitološki rezervat. Na otoku se gnijezde bjeloglavi sup i suri orao, sivi sokol, kunić, zelena krastača, mrki gušter, krška gušterica...

Dominantna vegetacija otoka je garig gdje se može pronaći i 17 rijetkih vrsta biljnih endema. 

Klimu otoka karakterizira česta bura koja, po statistici bivšeg svjetionika, na Prviću puše prosječno 203 dana u godini, a orkanske snage 11 – 12 bofora doseže oko 73 dana godišnje (osim ljeta) pa je Prvić i najburniji hrvatski otok.

Galerija

 

Mrgari

Važan primjer pučke arhitekture ovoga kraja vidljiv je u očuvanim mrgarima, suhozidnim višeprostornim ovčarama u obliku cvijeta. 

Mrgari služe za prikupljanje i razvrstavanje ovaca, promjera su nekoliko desetaka metara, a najveći mogu primiti čak 1500 ovaca. U Baški ih je trenutačno deset, a na otoku Prviću još pet.

Izuzetno je zanimljivo kako se takav način razvrstavanja i prikupljanja ovaca može pronaći na samo još dvije lokacije u Europi, u Walesu (Velika Britanija) i na Islandu.

Galerija

Vrhovi

S istočne i zapadne strane bašćanska je dolina okružena dvama gorskim masivima čiji su vrhovi najviši na otoku Krku. Najviši vrhovi istočnog masiva su Kozlja (464 m), Diviška (471 m) i Hlam (461 m), zapadnog masiva Veli vrh (541 m), Orljak (537 m) i Obzova na 568 m nadmorske visine, koji je i najviši vrh otoka Krka.

Posebno je zanimljiv i vrh Bag koji kao najjužnija točka otoka Krka, iako na samo 185 m nadmorske visine, pruža jedinstven pogled na Bašku, Velu plažu i Prvić. Vrh i lokva Diviška odličan su cilj za one koji uživaju u pješačkim avanturama jer će na vrhu Diviška, koji je dio sjeveroistočne visoravni, pronaći jednu od najfotografiranijih lokava na otoku. Područje oko Diviške također je zaštićeni ornitološki rezervat.

Galerija

Osvajanje bašćanskih vrhova moguće je pomoću markiranih staza na Outdoor karti!

Šetnica 'Put ka Mjesecu'

Ono što će svaki vaš posjet Baški učiniti zaista nezaboravnim je šetnja do „Mjesečevog platoa“. Do jedne od najpoznatijih lokacija u Baški dovest će vas šetnica „Put ka Mjesecu“, koja pruža jedinstveni doživljaj prirodnog fenomena, uklopljenog u povijesnu znamenitost i turističku atrakciju.

Na prvom dijelu staze „Put ka Mjesecu“ nalazi se crkva sv. Ivana Krstitelja, ispred koje vas očekuje vidikovac na kojem su snimljene neke od najprepoznatljivijih fotografija Baške; one sa zapanjujućim pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu.

Šetnica svojim najduljim dijelom prolazi kroz šumovito područje, a na kraju se nalazi krška i kamenita, potpuno ogoljena zaravan nazvana „Mjesečev plato“, koja podsjeća na kamenitu pustinju i nezaobilazna je lokacija našeg kraja. Šetnica „Put ka Mjesecu“, ako kao početnu točku vašeg istraživanja uzmete Heritage Hotel Forza koji se nalazi u centru Baške, duga je 4 i pol km i traje oko sat i petnaest minuta, a odvest će vas na 370 metara nadmorske visine.

Ako ste željni većih izazova, možete nastaviti šetnicom „Put ka Mjesecu“ prema Hlamu, vrhu koji se nalazi na 461 metar nadmorske visine te pruža mogućnost uživanja u još dalekosežnijim vidicima. Odlučite li proći čitav put od Baške prema Hlamu, proći ćete 7 i pol kilometara staze koja je priznata kao srednje zahtjevna te za njezin prelazak bit će vam potrebno oko tri sata.

Čitavu duljinu šetnice prati i biciklistička ruta i bez obzira na to odlučite li „do Mjeseca“ hodati ili biciklirati, nemojte zaboraviti uzeti sa sobom fotoaparat jer vas iza svakog ugla čeka jedinstven pogled na netaknutu prirodu koji nećete htjeti zaboraviti!

Galerija

Akvarij Baška

Kako bi bolje upoznali raznoliki podvodni svijet našega mora, preporučujemo posjet Akvariju Baška.

U samom centru Baške, na prostoru od 200m2, pronaći ćete dvadeset i jedan akvarij i 35m3 mora u kojem se krije čitavo bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica...) te jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj!

Posjet Akvariju Baška odlična je zabava kako za odrasle, tako i one najmlađe. Preko 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa garantiraju vrijeme provedeno u učenju, zabavi i otkrivanju fascinantnog života hrvatskoga podmorja.

Više informacija:

Turistička agencija "Šiloturist"
Mob: +385 98211630, +385 989403311
Tel: + 385 51856052
E-mail: siloturist@ri.t-com.hr
Web: www.akvarij-baska.com.hr

Galerija

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

36.4°

Krk, Baška
17.07.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%