Top 10 atrakcija

Najzanimljivije turističke atrakcije i znamenitosti Baške

Top 10 atrakcija

Znamenitosti i zanimljivosti Baške

 1. BAŠĆANSKA PLOČA
  U crkvi sv. Lucije u Jurandvoru pogledajte kako izgleda jedan od najdragocjenijih hrvatskih spomenika – Bašćanska ploča – najstariji poznati dokument u kojem je hrvatsko ime zapisano hrvatskim glagoljičkim pismom.

 2. VELA PLAŽA 
  Duga čak 1800 m, Vela plaža od samih se početaka turizma postavila kao simbol bašćanskog krajolika. Nositeljica je europske Plave zastave, dokaza visoke kakvoće i standarda plaže i najpopularnije je ljetno odrediše kupača!

 3. ŠETNICA „PUT KA MJESECU“
  Staza duga 7,5 km prilagođena je šetačima i biciklistima. Na kraju staze, koja svojim najduljim dijelom prolazi kroz šumovito područje, nalazi se potpuno ogoljena zaravan „Mjesečev plato” koja podsjeća na kamenitu pustinju i nezaobilazna je lokacija ovog kraja.

 4. AKVARIJ BAŠKA
  U samom centu Baške možete se upoznati s bogatstvom i raznovrsnošću podmorja hrvatskoga Jadrana kroz jednu od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj. Akvarij Baška u prostoru od 200m2krije 21 akvarij koji su domom 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa.

 5. ZIP LINE
  Sportaši i rekreativci, ali i obitelji s djecom, mogu u Baški uživati u Zip line Edisonu – šetnji među krošnjama! Doživite nezaboravne vožnje terenskim vozilom, hodanje po zapanjujućim krajolicima i spuštanje sajlama na više od 2 km dužine!

 6. BAŠĆANSKA STAZA GLAGOLJICE 
  Bašćanska staza glagoljice povest će vas kroz krajolik Baške duž kojeg je smješteno 35 kamenih skulptura sa svim slovima hrvatske glagoljice. U istraživanju će vam pomoći Vodič kroz Bašćansku stazu glagoljice koji sadrži značenja i objašnjenja pojedinih slova i znakova te plan mjesta s oznakama lokacija skulptura.

 7. OTOK PRVIĆ
  Kratka vožnja morem dovest će vas do najvećeg nenaseljenog otoka u Hrvatskoj koji je ujedno zaštićen kao specijalni botanički i ornitološki rezervat. Iako Prvić nije pogodan za šetnje i istraživanje, pronaći ćete nekoliko manjih uvala za uživanje u moru i suncu!

 8. MALA I VELA LUKA
  Planinarska staza ili taxi boat dovest će vas do Vele luke, jedne od najljepših uvala na Jadranu. Dodatnih dvadesetak minuta hoda dovest će vas i do predivne Male luke, a u neposrednoj je blizini i arehološko nalazište utvrde Corinthia odakle se prostire predivan pogled na oba zaljeva!

 9. MRGARI
  Brojne planinarske i biciklističke staze dovest će vas do mrgara – suhozidnih višeprostornih ovčara u obliku cvijeta koje služe za razvrstavanje i prebrojavanje ovaca. Mrgari su značajan primjer pučke arhitekture i može ih se pronaći na samo još dvije lokacije u Europi, u Walesu (Velika Britanija) i na Islandu.

 10. SVETIŠTE MAJKE BOŽJE GORIČKE 
  Do crkve Majke Božje na Gorici, jednog od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, možete doći poučnom stazom, asfaltiranom cesticom ili pak putom 237 zavjetnih stuba. Crkva je sagrađena 1415. godine, a poznata je i po mjesnom zvonu koje datira iz 1594. godine i tradicionalno zvoni kad mjesta bašćanske doline posjećuje krčki biskup.

Galerija

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

23.8°

Krk, Baška
20.06.2024 08:00

Vjetar
E - m/s
Vlaga
-%