Vijesti

Uz pomoć helikoptera u Baški postavljena nova trajna umjetnička instalacija

Helikopter iznad Baške spustio Kapi

Prošloga je tjedna u Baški, na brdu iznad Vele plaže, svoj trajni dom našla umjetnička instalacija istaknutog čileanskog arhitekta hrvatskih korijena i svjetskog glasa Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa, pod nazivom Kapi. 

Radi se o iznimnom, unikatnom umjetničkom djelu, stvorenom iz poštovanja prema tom inspirativnom prirodnom okruženju, osmišljenom kako bi trajno krasilo ovo karizmatično mjesto, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Nakon opsežnih priprema i radova, Kapi su helikopterom donesene na predviđenu lokaciju, koja je inače dostupna isključivo planinarima i pješacima. Instalacija Kapi sastoji se od dvije staklene kugle promjera 60cm te nepravilnog oblika koje lome sunčevu svjetlost u svim smjerovima.

Posebnost i raznolikost turističke ponude

Baška se kao turističko odredište počela razvijati davne 1904. godine i vrlo brzo postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje sunca i mora. S vremenom, Baška se pretvorila u puno više od prelijepih plaža te krenula u razvijanje potencijala jedinstvene prirode koja ju okružuje.

Bogata outdoor ponuda (šetnice, biciklističke staze, penjališta), kultura i gastronomija povezuju se u doživljaje koji stvaraju odredište idealno za aktivni odmor i iskustva koja potiču na povratak te posljednjih godina poseban naglasak stavljamo na razvoj specifičnih turističkih proizvoda i razvoj elemenata turističke ponude s fokusom na jačanje ponude destinacije i van ljetne turističke sezone.

Prostor iznad Vele plaže u Baški, koji je već sada atraktivan i prepoznatljiv po brojnim obilježenim planinarskim stazama, oplemenjen je Lungomare Art instalacijom Kapi koja je na mrgare stavila dodatni naglasak, poštujući njihove vrijednosti i strukturu, ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima. 

Mrgari - dojmljiv i rijedak primjer pučke arhitekture

Umjetnička instalacija Kapi smještena je pored mrgara Ljubimer, odakle se pruža veličanstven pogled preko mora ravno do otoka Prvića i planine Velebit.

Ljubimer je jedna od karakterističnih kamenih struktura ovoga kraja. Riječ je o primitivnom, ali istodobno sofisticiranom sustavu zidova koji podsjećaju na megalitske spomenike.

Prastara građevinska tehnika gradnje suhozida (tj. gromača), slaganjem kamenja bez ikakvog vezivnog materijala, još je uvijek očuvana u krčkoj tradiciji. Njezin su najdojmljiviji i najrjeđi primjer mrgari, kompleksne višeprostorne ovčare od suhozida, s tlocrtom u obliku cvijeta, koje se koriste za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika, koje se inače slobodno kreću brdima povrh Baške.
Mrgari ukrašavaju općinska pasišta (komunade) svega 3 mjesta na Krku (Baška, Jurandvor i Batomalj), a građeni su od jednostrukog suhozida, pa su dosta krhki i traže redovito održavanje od strane njihovih graditelja. Osim na krajnjem jugu otoka Krka i na susjednom otoku Prviću, takvih mrgara ima još samo na dva otoka u svijetu: u Walesu i na Islandu.

Nadamo se da će ova instalacija privući posjetitelje te doprinijeti obogaćivanju turističke ponude već prirodno atraktivnog područja, ali u konačnici pridonijeti i prepoznatljivosti ovog jedinstvenog primjera pučke arhitekture te svijesti o njenoj vrijednosti kao i važnosti njezinog očuvanja.

Osluškujući trendove potražnje, potrebno je još više njegovati prirodnu autentičnost te uvijek voditi računa o dugoročnoj zaštiti prostora i održivom upravljanju ekosustavom i kulturnom baštinom, a mrgari, suhozidi i  bunari na području općine Baška kao jedinstveni primjer pučke arhitekture, to zasigurno  jesu.

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

14.0°

Krk, Baška
26.04.2024 14:00

Vjetar
E 1 m/s
Vlaga
-%