Vijesti

SVJETSKI DAN TURIZMA U BAŠKI

Svake godine, 27. rujna, u svijetu se obilježava Svjetski dan turizma.

Razlog obilježavanja je njegovanje i stvaranje svijesti u društvu, na globalnoj razini, o značaju turizma te njegovoj društvenoj, političkoj, financijskoj, ali i kulturnoj vrijednosti i važnosti.
Tom se prigodom pokušavaju pronaći rješenja za zajedničke poteškoće navedene u Milenijskim razvojnim ciljevima Ujedinjenih naroda te ističu istaknuti i prepoznaju koraci koje turistička industrija može učiniti u postizanju ovih ciljeva.

Tema ovogodišnje proslave je "Promišljanje turizma" (Rethinking Tourism), koja vraća fokus na budućnost te stavlja ljude i planet na prvo mjesto. Ovim putem želi se potaknuti svih, od vlada i poduzeća do lokalnih zajednica, na propitivanje toga kako se bavimo turizmom te na stvaranje jedne zajedničke vizije za održiviji, uključiviji i otporan sektor.

Svjetski dan turizma održava se 27. rujna svake godine, od 1980. godine. Taj datum obilježava godišnjicu usvajanja Statuta Svjetske turističke organizacije 1970. godine, čime je utrt put osnivanju UNWTO-a pet godina kasnije.


Kako bismo prigodno obilježili Dan turizma, u bašćanskoj galeriji Zvonimir će se u ponedjeljak, 26. rujna u 19 sati, pod pokroviteljstvom Općine Baška, održati promocija Fotomonografije o Baški, autora Luke Tabaka.

Brojne fotografije, iz raznih perspektiva, ističu prirodne i kulturne ljepote te slave raznolikost i bogatstvo naša četiri naselja. Osim što je ova fotomonografija potvrda bogate povijesti, prirodnih atrakcija i ljepote običaja našeg kraja, ona je i svojevrsna promocija općine Baška i i njene jedinstvene, atraktivne turističke ponude te vrijedna ostavština budućim generacijama, kao podsjetnik na bogatstvo koje treba očuvati.


U utorak, 27. rujna, pozivamo vas na otvorenje izložbe "Žena u promociji turizma Hrvatske",  u Galeriji Zvonimir, s početkom u 19 sati. Otvorenje izložbe bit će popraćeno uvodnim predavanjem doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, znanstvene savjetnice Instituta za turizam Zagreb.

Izložba, u organizaciji Instituta za turizam Zagreb, uz podršku TZ općine Baška i TZ otoka Krka, nastala je kroz znanstveno istraživanje s brojnim suradnicima, a kroz korištenje putopisa, vodiča, plakata i razglednica, široj javnosti želi prezentirati te osvijestiti položaj i ulogu žene u promociji, kroz povijesni razvoj turizma.


Proslavu Svjetskog dana turizma, ali i još jedne vrlo uspješne turističke sezone u Baški, završit  ćemo zajedničkim druženjem na koncertu Zoran Majstorović Tria "Jazz & World Music", s početkom u 20 sati, na vidikovcu pored parka Marjan. - OTKAZANO ZBOG LOŠIH VREMENSKIH UVJETA

Ovi glazbenici i vrsni improvizatori sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan izričaj kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz glazbu i glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta, od klasične do tradicionalne glazbe, od jazza do rocka.


Zoran Majstorović nagrađivani je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, kompozitor i producent, s gotovo 25 godina dugom karijerom!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

9.0°

Krk, Baška
26.04.2024 08:00

Vjetar
E 1 m/s
Vlaga
-%