Vijesti

RIBARSKI DAN 2022. - fotogalerija

Još od davne 1910. godine Ribarski dan je važan dio tradicije i povijesti Baške. Manifestacija koja je započela kao natjecanje među ribarima iz mjesta, brzo je postala nezaobilazan dio turističke ponude koja svake godine oduševljava brojne posjetitelje u Baški.
Ove godine program je zasjao u punom sjaju, a brojna zabavna, glazbena, edukativna i kulturna događanja Ribarskoga dana ispunila su bašćanske ulice i kutke pa su posjetitelji i mještani mogli uživati u veseloj atmosferi kroz čitavo mjesto!

Uvod u vikend bilo je postavljanje izložbe dječjih radova dječjeg vrtića "Katarina Frankopan" iz Baške! Djeca jasličke i vrtićke dobi uz pomoć svojih odgajateljica oslikali su more puno morskih životinja. Brojne zastavice, posložene jedna do druge nad ulicom, prikazivale su naše Jadransko more, s idejom da u svijet pošalju poruku očuvanja mora, bogatstva flore i faune te poruku snage zajedničkog rada i dječje kreativnosti.

 

Službeni program Ribarskoga dana započeo je kada su bašćansku valu zabijelila jedra!

Održano je prvenstvo otoka Krka za klasu optimist, regata u organizaciji JK "Baška". Održana su 4 plova, s uvjetima idealnim za početnike i polaznike škole jedrenja. Na regati je sudjelovalo 18 takmičara iz JK "Vihor" i iz JK  "Malinska", a posebno pohvaliti moramo i ukupne pobjednike regate, Martu Hrabrić, Leu Seršić i Dinu Seršić, članice JK "Vihor"!

Prvi dan manifestacije nastavili smo otvaranjem izložbe "Vrijeme môra", riječkog fotografa i ribara Ivana Kosića, koju u bašćanskoj galeriji Zvonimir možete pogledati do 14. rujna, nakon čega je uslijedio svima omiljen defile ribarskih barki, turističkih brodova i brodica. Panoramska vožnja okupila je brojne mještane i turiste, a organizirana bakljada obasjala je bašćansku valu pružajući nevjerojatan prizor za sve okupljene.

I ove godine dio programa posvećen je Klonimiru Seršiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade Općine Baška za životno djelo za stvaranje filmske dokumentacije o bašćanskoj nematerijalnoj baštini. Nakon kratkog dokumentarca "Sva Klonimirova desetljeća", režisera Mladena Santrića, uslijedila je projekcija Klonimirovih filmova koji prikazuju Ribarske dane kakvi su nekada bili!

Subota je bila rezervirana za centralni dio manifestacije koji već tradicionalno privlači najviše pogleda i zanimanja od strane naših turista i posjetitelja. Povorka ribara i mještana, uz pratnju limene glazbe "Spinčići" i Krčkih mažoretkinja krenula je od Stare rive do Vele Plaže te tamo znatiželjnim promatračima demonstrirala izvlačenje mreže!

Ove godine ponovo su organizirana dva tradicionalna natjecanja Ribarskoga dana koja su svoju popularnost potvrdili velikim brojem okupljenih promatrača koji su s oduševljenjem bodrili svoje favorite: potezanje konopa, u kojem je sudjelovalo 6 timova i hodanje po gredi, u kojem je sudjelovalo čak 7 timova.

Uz već tradicionalne nedjeljne programe, poput turnira u briškuli i trešeti, ove godine organiziran je i plivački maraton "Baška 2 Platforms Swimming Race". Na prvom plivačkom maratonu je, unatoč jakoj buri i valovima, uspješno nastupilo 20-tak natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država, u utrkama na 250m, 1000m i 2800m oko atraktivnih skakaonica na bašćanskoj Veloj plaži.

DJEČJI RIBARSKI DAN

Kako bi naši najmlađi na poseban način uživali u programu i kako bi tradiciju prenijeli na sljedeće generacije, održan je niz edukativnih radionica i zabavnih sadržaja. 
Kulturno društvo "Šoto" organiziralo je dječju radionicu učenja tradicionalnog tanca "Tanac pod sopile" te kroz nastup i demonstraciju tanca i dijelova nošnje posjetiteljima prezentirao kulturno nasljeđe Baške na atraktivan način. Uživali smo i na radionici izrade cvjetnih vjenčića od lokalnog cvijeća, uz mogućnost oblikovanja tradicionalnih frizura, na prezentaciji ispisivanja imena na glagoljici, koji su bili divna uspomena te na maloj školici izrade valcića pod budnim okom gospođe Biserke i Marije.
 
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizirao je edukativnu radionicu na kojoj su se djeca upoznavala sa tradicijskim barčicama, okušali se u prodavanju ribe na ribarnici, ali i kuhanju primorskih jela, a sve to kroz igru i zabavu!
 
I ove godine likovna radionica gospođe Inge i Goge razveselila je brojnu djecu koja su uživala u oslikavanju drvenih brodića vodenim bojama. Udruga "DUBoak" upoznala nas je s osnovnim čvorovima koji se koriste općenito u nautici, a posebice u plovidbi tradicijskim barkama, dok je "Astronomska večer na rivi" Akademskog astronomskog društva Rijeka omogućila posjetiteljima jedinstvenu priliku promatranja teleskopom noćnog neba nad bašćanskom valom. Vatreni show žonglerske skupine Red Reys označio je kraj bogatog subotnjeg dječjeg programa.
Za zadnji dan manifestacije RŠD "Škrpina" organizirala je malu školu ribarenja za djecu, gdje su mogli savladati osnovne vještine rukovanja ribolovnim priborom. Nakon što je svaki polaznik napravio svoj ribolovni pribor, krenulo je i lovljenje ribe s rive!

Bogat glazbeni program Ribarskoga dana osigurao je odličnu večernju atmosferu kroz cijeli vikend! U petak nas je zabavljao popularni Trio Marinero, dok je u subotu, uz potporu rasplesane grupe Venus, kroz dva sata svirke legendarna Daleka obala, u glas s mnogobrojnom publikom, otpjevala sve svoje najveće hitove! Nedjelja je bila rezervirana za klapsku pjesmu pa su se tako na pozornicu Stare rive popeli ljubimci publike, Klapa Kampanel.

Kako bi glazba doprijela do svakog kutka Baške, uživali smo i u promenadnim nastupima klape Zvonimir, Tria Bajs te Tria G-dur, koji su kroz petak i subotu prenosili ugođaj ribarske večeri i do udaljenijih ugostiteljskih objekata!

TZ općine Baška zahvaljuje se svim udrugama, mještanima i suradnicima koji su sudjelovali u organizaciji i pridonijeli uspješnoj realizaciji tradicionalne manifestacije Ribarski dan.
Veselimo se slijedećem Ribarskom danu koji već možete zabilježiti u svoje kalendare, od 4. do 6. kolovoza 2023. godine!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

14.0°

Krk, Baška
26.04.2024 14:00

Vjetar
E 1 m/s
Vlaga
-%