Vijesti

MRGARI - KAMENI CVJETOVI BAŠKE

Otvorenje izložbe u Rijeci (18.5.) i radionice obnove u Baški (20.5. i 21.5.)

Nakon uspješnih gostovanja u Zagrebu, Budimpešti i Splitu, uz potporu i na inicijativu Arheološkog muzeja u Zagrebu, izložba "Mrgari – kameni cvjetovi Baške" ovog puta gostuje i u Rijeci!
 
Otvorenje izložbe fotografija Sanjina Ilića, nastale u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Društvom Sinjali, Turističkom zajednicom općine Baška i Arheološkim muzejom Zagreb, na rasporedu je u četvrtak, 18. svibnja u 12 sati, u Velikom atriju muzeja.

Otvorenje izložbe održat će se na ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, kojem je tema "Muzeji, održivost i dobrobit" i koja ukazuje upravo na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. Izložba o mrgarima samo je korak u dugoročnijem projektu Udruge Sinjali i Turističke zajednice općine Baška, koji ima za cilj obnoviti i redovito održavati nekoliko postojećih mrgara te zaštititi i obilježiti sve takve preostale objekte na području bašćanske doline, s ciljem da se prezentiraju na suvremen način i integriraju u kulturno-turističke rute te time stvore inovativnu i održivu turističku ponudu.

Izložba u Rijeci bit će nadopunjena novim fotografijama autora Sanjina Ilića, a uključene će biti i fotografije s radionica obnove na mrgarima Ljubimer kao i arhivske fotografije pastira i ovaca. Uz postojeći video o mrgarima posjetitelji će moći pogledati i novi video, koji sadrži kompilaciju videozapisa s lanjskih radionica i arhivskih video snimki spravljanja ovaca. Uz foto i video zapise, članovi Društva Sinjali prostor muzeja oplemenit će i etnografskom zbirkom predmeta iz bašćanske doline. Izložba je nastavak prošlogodišnjih aktivnosti vezanih za očuvanje ovih iznimno rijetkih suhozidnih konstrukcija, a ostaje otvorena i tijekom ljeta, sve do 20. srpnja 2023.

Neposredno nakon samog otvorenja izložbe, dr.sc. Jadran Kale održat će zanimljivo predavanje "Mrgari - komu, čemu?"  
 
"Slično kao i uređenje Kumrovca 1960-tih, protest Korčulana zbog načina prezentacije moreške još od 1970-tih, izmjena spomeničkih epoha ili uvođenja zbunjujuće "nematerijalne kulturne baštine" kao nove šarene kićenke za nacionalnim šeširom, krčki mrgari su još od lokalne oznake "nezaštićenog spomenika kulture" iz godina prijašnjeg konzervatorskog zakona ponijeli breme rasprava što je danas kulturna baština i koji je najbolji način njene zaštite. Oduvijek likovno primamljiviji iz zraka, sada ih se na izložbi predstavlja u spektakularnom fotografskom ruhu kakvo se prije moglo samo sanjati." - dr.sc. Jadran Kale, izvanredni profesor Sveučilišta u Zadru, Odjel za etnologiju i antropologiju

RADIONICE I OBNOVA MRGARA U BAŠKI

Otvorenje u Rijeci prethodit će vikendu najpopularnije bašćanske manifestacije Crna ovca (19.05. - 21.05.), u sklopu kojeg će se održati dvije akcije obnove mrgara, a kao dio programa uslijedit će i svečano otvorenje obnovljenih mrgara na Ljubimeru.
 
U subotu, 20. svibnja, dovršit će se obnavljanje mrgara na Ljubimeru, s kojim se započelo na prošlogodišnjoj manifestaciji Crna ovca, a nastavilo uspješnim radionicama u jesen, dok će se u nedjelju, 21. svibnja, obnavljati mrgari Na Starošćini, smješteni na atraktivnoj lokaciji – uz planinarsku stazu prema Veloj luci.

Konstrukcija mrgara jedinstvena je, ali i krhka. Stalno izloženi buri, suncu i soli, njihova bezvremenska ljepota zaslužuje divljenje, ali i brigu za očuvanje i zaštitu. Na visoravnima iznad Baške postoji  10 mrgara, dok ih se još 5 nalazi na najvećem hrvatskom nenaseljenom otoku Prviću, a zahvaljujući trudu i sudjelovanju brojnih volontera obnavljaju se već treći po redu. Možda se u kamene cvjetove ovce više neće vratiti, ali se mogu sačuvati od zaborava i time odati počast trudu, muci i domišljatosti njihovih graditelja!

Pridružite se akciji obnove mrgara i naučite principe i primjenu tradicionalne tehnike gradnje suhozida, pod stručnim vodstvom mentora suhozida iz Udruge "4 grada Dragodid". Sudjelovanje je moguće oba dana ili na jednom od ponuđena dva dana!
 
PRIJAVA:

* Prijave će se zaprimati do 19.05. (petak)
* Za sve sudionike radionice osiguran je alat, zaštitne rukavice i topli obrok
* Sudionici moraju imati čvrstu obuću i radnu odjeću i obavezno zaštitu od sunca i dovoljno vode
 
Subota, 20.05. - Radionica i obnova mrgara na Ljubimeru
Prijava putem obrasca: https://forms.gle/L1mMU3tpnfiFZjSx5
 
Nedjelja, 21.05. - Radionica i obnova mrgara na Starošćini:
Prijava putem obrasca: https://forms.gle/HK5ouC92dRRexJwk6

DOLAZIM!

SUBOTA, 20.05. - obnova mrgara na Ljubimeru
08:00 - 08:30 - okupljanje u Zaroku na kraju Vele plaže i raspodjela alata, zaštitne opreme i vode sudionicima
08:30 - polazak na Ljubimer
09:30 - edukacija i početak radova
11:00 - pauza, dolazak sudionika ovčarskog pohoda i svečano otvorenje obnovljenih mrgara
15:00 - završetak radova i povratak prema Baški
16:30 - zajednički ručak za sve volontere i organizatore i podjela zahvalnica za sudjelovanje
    
NEDJELJA 21.05. - obnova mrgara na Starošćini
08:30 - 09:00 – okupljanje kod zgrade Općine Baška i raspodjela alata, zaštitne opreme i vode sudionicima
09:00 - polazak na Starošćinu
10:00 - edukacija i početak radova
15:00 - završetak radova i povratak prema Baški
16:30 - zajednički ručak za sve volontere i organizatore i podjela zahvalnica za sudjelovanje

Organizatori: Društvo Sinjali, uz podršku Turističke zajednice općine Baška, pokroviteljstvo Općine Baška i stručno tehničku pomoć Udruge "4 grada Dragodid".Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

32.0°

Krk, Baška
20.06.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%