Vijesti

PROGRAM: proslava 300. obljetnice župne crkve sv. Trojice

Župna crkva svete Trojice u Baški sagrađena je prije 300 godina, a u tom se vremenu kontinuirano obnavljala i uređivala iznutra i izvana te je zahvaljujući tome njen prostor postao i ostao lijep i umjetnički vrijedan ambijent, koji odiše smirenošću i predstavlja ponos svim mještanima Baške.

Vizure crkve prepoznatljive su i na mnogim fotografijama Baške, prvenstveno stare jezgre, na kojima se ističe vrh pročelja crkve i zvonika, kao kulturnog središta Baške. Smještena je unutar najstrože zaštićene kulturno-povijesne cjeline, njezin interijer bogat je djelima različitih umjetničkih stilova, od renesanse i baroka do modernije umjetnosti, a unutar i ispred crkve često uživamo u koncertima klasične i duhovne glazbe te plesnim i glazbenim nastupima folklora.

Kako bi proslavili ovu važnu obljetnicu, Župa Baška, Turistička zajednica općine Baška i Općina Baška osmislile su zanimljivi program događanja kroz cijelo ljeto, a koji je započeo protekloga vikenda!

U subotu, 3. lipnja, održana je Svečana akademija čiji je program uključivao pozdravnu riječ načelnika Općine Baška, Tonija Juranića, nekoliko glazbenih točaka vlč. maestra Josipa Vidasa na orguljama te Tee Grubišić Mihalić i Diane Grubišić Ćiković na violini i harfi, kao i tematska predavanja župnika, mons. Ivana Milovčića, dr. Antona Bozanića i mons. Zvonimira Seršića. Na sam dan svetkovine Presvetoga Trojstva, svečanu jutarnju misu prevodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a odmah potom je uslijedio i nastup bašćanskog folklornog društva KD Šoto, koji već tradicionalno uljepšava važna događanja u Baški.

Prigodni program nastavljamo već ovoga vikenda!

11.6. i 17.6. / Interpretacijske šetnje: Skrivene poveznice među bašćanskim crkvama

Interpretacijska šetnja započinje razgledom župne crkve sv. Trojice koja obiluje umjetničkim djelima, a tijekom razgleda sudionici će u crkvi tražiti poveznice s ostalim bašćanskim crkvama. Potom slijedi šetnja i razgled još nekolicine bašćanskih crkava. crkve sv. Antona, ruševine crkvica sv. Kristofora i sv. Duha te stare župne crkve sv. Ivana. Penjući se prema crkvi sv. Ivana Krstitelja, sudionici šetnje vratit će se u prošlost kada je Baška bila na brijegu, te upoznati znamenite osobe i bratovštine koje su gradile, ukrašavale i obnavljale crkve i oltare, brinule se za siromašne i čuvale vrijedne glagoljaške tradicije.

•             Šetnje će se održati u nedjelju, 11. lipnja i subotu, 17. lipnja

•             Okupljanje ispred župne crkve sv. Trojice u 18:30 sati

•             Predviđeno trajanje šetnje: 2,5 sati

•             Vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku

•             Interpretacijsku šetnju vodit će Petar Tomašić, certificirani interpretator baštine

•             Prijava nije potrebna.

18.6., 23.7. i 15.8. / Koncerti: 300 godina župne crkve sv. Trojice

Program obilježavanja okrugle obljetnice uključuje i dva vrijedna koncerta klasične glazbe te koncert popularne duhovne glazbe!

18.6.2023. / 21h / Koncert klasične glazbe: Trio harfi Ćiković

Ovaj glazbeni sastav u kojem pored poznate hrvatske harfistice Diane Grubišić Ćiković sviraju i njezine dvije kćeri Veronika i Marta Ćiković, izvest će djela skladateljskih velikana kao što su Bach i Haendel te publici približiti jedinstvenu glazbenu priču vođenu nježnim, ali zavodljivim zvukom harfe.

23.7.2023. / 21h / Koncert klasične glazbe: gudački kvartet Eneo

Članovi gudačkog kvarteta Eneo, osnovanog prije dvije godine, glazbenici su iz Rijeke. Sviraju glazbu raznih stilova, od baroka do današnjih dana, s naklonošću hrvatskim skladateljima. Svirali su na festivalima komorne glazbe u Hrvatskoj i Sloveniji

15.8.2023. / 21h / Koncert duhovne glazbe: glazbeni sastav Amorose

Amorose su vokalno-instrumentalni sastav, osnovan 2015. godine, u kojem djeluju akademski obrazovane glazbenice koje izvode kršćansku duhovnu glazbu i na taj način drugima žele prenositi Radosnu vijest. Amorose iza sebe ima mnogobrojne nastupe na različitim pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

14.2°

Krk, Baška
29.03.2024 07:00

Vjetar
E 4 m/s
Vlaga
-%