Vijesti

MRGARI - KAMENI CVJETOVI BAŠKE

Otvorenje izložbe u Rijeci i radionice obnove u Baški

Na Međunarodni Dan muzeja, 18.05.2023., u Velikom atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba fotografija Sanjina Ilića "Mrgari - kameni cvjetovi Baške".

Prisutne su pozdravili Tamara Mataija, v.d. ravnateljice muzeja, Branka Polonijo iz Društva Sinjali, Sanjin Ilić, autor fotografija, Toni Juranić, načelnik Općine Baška i Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, a otvorenje je uveličao i Damir Halilić – Hal, izvođenjem svojih kompozicija Mare Nostrum i Mediteranee Mistique, temeljenih na mediteranskoj tradicionalnoj glazbi.

Ova izložba korak je na putu do realizacije višegodišnjeg projekta Društva Sinjali, kojemu je cilj obnova i redovito održavanje barem nekolicine mrgara, koje brojni posjetitelji iz cijeloga svijeta sve češće posjećuju. Autor izložbe, fotograf i član udruge Društvo Sinjali, Sanjin Ilić, na fotografijama je približio dramatičnu ljepotu krškog krajolika okruženog morem, a poetske slike mrgara, poziv su da spasimo te krhke suhozidne cvjetove od propadanja.

Neposredno nakon samog otvorenja izložbe, dr.sc. Jadran Kale održao je zanimljivo predavanje "Mrgari - komu, čemu?", ukazujući na činjenicu kako su mrgari su dio kulturnog nasljeđa otoka Krka te da bi kao takvi trebali opstati za sve buduće generacije.

Izložba se može razgledati sve do 20. srpnja.

RADIONICE I OBNOVA MRGARA U BAŠKI

Otvorenje u Rijeci prethodilo je vikendu najpopularnije bašćanske manifestacije, Crna ovca, u sklopu koje  su se održale dvije radionice obnove mrgara, pod stručnim vodstvom mentora iz Udruge "4 grada Dragodid".

U subotu, 20. svibnja, dovršilo se obnavljanje mrgara na Ljubimeru, s kojim se započelo na prošlogodišnjoj manifestaciji Crna ovca, a nastavilo uspješnim radionicama u jesen 2022. U nedjelju, 21. svibnja, obnavljali su se mrgari Na Starošćini, smješteni na atraktivnoj lokaciji – uz planinarsku stazu prema Veloj luci. U sklopu programa Crne ovce, mrgari na Ljubimeru su svečano i otvoreni, a na otvaranju je, uz volontere sudjelovalo i više od 85 sudionika ovčarskog pohoda, koji su simboličnim ispunjavanjem glavne sale mrgara naglasili važnost tog trenutka.

"Na svakoj od radionica sudjelovalo je više od 20 sudionika različitih dobi, profila i interesa, što je dokaz da se svijest o potrebi očuvanja i promoviranja vrijednosti suhozidne gradnje, a posebice mrgara, polako, ali sigurno širi. Osjećaj zajedništva i ponosa koji se osjeti kada pred očima nikne zid kojeg si svojim rukama izgradio, a do maloprije bio je hrpa bezobličnog kamena rasutog po tlu, mnogim je volonterima bio motivacija da se ponovno priključe radionicama." - rekla je Branka Polonijo iz Društva Sinjali.

Turistička zajednica općine Baška i Društvo Sinjali zahvalni su svima koji pomažu u radu, uz želju da se i lokalno stanovništvo uključi u što većem broju, kako bismo spasili mrgare od propadanja i omogućili i njihovu turističku valorizaciju. Ugradite i vi svoj kamen, pridružite nam se u što većem broju već na idućoj, jesenskoj radionici obnove mrgara!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

14.2°

Krk, Baška
29.03.2024 07:00

Vjetar
E 4 m/s
Vlaga
-%