Vijesti

Ne propustite pogledati izložbu "Kap po Kap, kamen po kamen" – život

22.05. - 24.06.2021.

Izložba "Kap po kap, kamen po kamen - život" postavljena je povodom predstavljanja umjetničke instalacije "Kapi" iz programa EPK Rijeka 2020, Lungomare Art, autora Smiljana Radića i Marcele Correa.

Izložba tematski objedinjuje pučku suhozidnu arhitekturu i prirodni fenomen kraških lokava na kamenim visoravnima iznad Bašćanske doline. Surovi krajolik kojim se pružaju i vijugaju kamene bordure svih oblika - od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova - mrgara, trajna je inspiracija umjetnicima. Tako su poetskim okom fotografa Sanjina Ilića snimljene i staklene Kapi, nova atraktivna umjetnička instalacija uz lokvu i mrgare na Ljubimeru.
     
Radićeve i Correine "Kapi" ugnijezdile su se u dramatični ambijent krša između neba i mora i postale novi, fragilni i umirujući element te kao da su se na tren odvojile od prirodne lokve kojoj su pridružene.

O autoru i izložbi

Sanjin Ilić rođen u Rijeci, 1967. godine, porijeklom iz Jurandvora kraj Baške, u genima nosi zapis i pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. "Kap po kap, kamen po kamen – život" je njegova prva samostalna izložba.

Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. Autorovo oko bilježi ne samo objektivnu pojavnost kamenih formi već svjesno gradi poetske slike reljefa razigranih svjetlom i sjenom, kamenom i morem. Mrljasti tragovi škrte vegetacije i kraške lokve kao blistavi akcent života u kamenu, neupitni su razlog i uvjet čovjekove prisutnosti u surovom otočnom  okruženju. To je ujedno poseban interes autora koji strogoj geometriji kamenih pravocrtnih linija suprotstavlja oble i krhke mrgare – cvjetove od suhozida.

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Građeni su za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim pasištima (komunadama) no danas su sve rjeđe u upotrebi. Smanjenjem broja pastira nestaje i potreba za njihovom uporabom i održavanjem.

Mrgari su rijetki na svijetu, jedinstveni i krhki, stalno izloženi buri, soli i suncu. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Mrgari su znak jednog vremena i spomenik ljudskom trudu, podsjetnik na suživot s prirodom ma kako surova ona bila.
Ova izložba nije samo autorski prikaz jednog krajolika; svojim radovima Sanjin Ilić poziva na buđenje i suosjećanje prema prolaznosti  kamene pučke arhitekture. Fotografije su spas od zaborava, prijenos informacija generacijama koje dolaze, ali u Ilićevom slučaju one su i vapaj da se nešto poduzme prije negoli ih rastoči vrijeme i pretvori u prah zaborava.

Pozivamo Vas da posjetite ovu jedinstvenu izložbu!

FOTO SA OTVORENJA IZLOŽBE: Izložba "Kap po Kap, kamen po kamen"

22.05. - 24.06.2021.
Galerija "Zvonimir" - Kralja Zvonimira 114, Baška

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak 07:30 - 21:00 sat
subota 09:00 - 19:00 sati
ULAZ SLOBODAN

Fotografije s potpisom Sanjina Ilića prati i atraktivna video reportaža "Mrgari – cvjetovi od kamena" koja je premijerno prikazana na otvaranju izložbe, a koja gledatelje upoznaje s mističnim svijetom mrgara te se projicira na platnu kao sastavni dio izložbe.

Video MRGARI - CVJETOVI OD KAMENA potpisuje:
Snimatelj: Sanjin Ilić
Glazba: Marin Čubranić
Montaža: Martino Šesnić
Realizacija: Društvo Sinjali Baška
Projekcija u sklopu izložbe KAP PO KAP, KAMEN PO KAMEN ‐ ŽIVOT

IZ MEDIJA:

Spoj umjetnosti i outdoor aktivnosti - Građani obišli instalaciju “Kapi” u Baški, otvorena i izložba u Galeriji Zvonimir
https://www.mojarijeka.hr/gradani-obisli-instalaciju-kapi-u-baski-a-otvorena-i-izlozba-u-galeriji-zvonimir/
 
Art & Hike u Baški okupio zaljubljenike u umjetnost i prirodne ljepote bašćanskih mrgara
https://bodulija.net/arthike-u-baski-okupio-zaljubljenike-u-umjetnost-i-prirodne-ljepote-bascanskih-mrgara/

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

28.8°

Krk, Baška
12.06.2021 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%