Vijesti

INFORMACIJE I AKTUALNOSTI OKO COVID-19

Od 01.12.2020. Republika Hrvatska zahtjeva:

 • predočenje negativnog PCR testa na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati

ili

 • PCR testiranje na COVID-19 po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacija do prispijeća negativnog nalaza.

Od 14.01.2021. dodatno osobe koje dolaze iz država koje se nalaze na Popisu država za dolazak iz kojih se primjenjuju posebne epidemiološke mjere, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku obvezne su:

 • predočiti negativni PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati
  i
 • određuje im se nužna mjera obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana.
  Osobe mogu skratiti vrijeme trajanja samoizolacije ako, najranije sedmi dan samoizolacije, o svom trošku obave PCR testiranje na COVID-19 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu testiranja PCR metodom te je nalaz negativan.

Odluka o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska preko graničnih prijelaza RH 
Popis država na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Kako bi se skratio postupak na graničnim prijelazima, svim stranim državljanima savjetuje se da ispune online obrazac:

Enter Croatia online obrazac 

Obrazac koji olakšava i ubrzava proces prelaska granice te informira goste s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj.   

Online obrazac uključuje sve podatke koji se obično traže u postupku prelaska granice i s jednostavnim predočenjem putovnice ili osobne isprave policijskom službeniku na granici, broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice automatski se povezuje sa svim unaprijed unesenim podacima. Na taj se način vrijeme za dovršetak cijelog postupka unosa podataka na granici za svaku pojedinu osobu u bilo kojem vozilu smanjuje na minimum, a protok prometa se povećava.

Svi strani državljani mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za izuzeće od primjene ove Odluke putem online obrasca: https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ili na e-mail adresu: uzg.covid@mup.hr i na njihov zahtjev će biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Više informacija o aktualnim mjerama za putnike koji iz Hrvatske putuju u druge zemlje:
https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22

https://reopen.europa.eu

PCR testiranja na COVID-19 provode se:

KRK - ispred Turističke ambulante Doma zdravlja (adresa Vinogradska 2b); mail: epidemiologija.krk@zzjzpgz.hr, telefon: +385 51 221 955

 • uzimanje uzoraka vrši se ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, od 08 do 09 sati
 • naplata uzorkovanja i potpisivanje privole za dostavu nalaza mailom vrši se na licu mjesta prije uzimanja uzorka
 • nalazi se dostavljaju mailom (stranka navede u pisanoj privoli svoju točnu mail adresu) ili osobno u Ispostavi

RIJEKA - Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ (adresa Krešimirova 52a) - http://zzjzpgz.hr (detaljne upute objavljene su na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a narudžbenica za test na hrvatskom i engleskom jeziku); mail: narucivanje@zzjzpgz.hrmis.kancelarija@zzjzpgz.hr, telefon: +385 51 554 803

 • uzimanje uzoraka vrši se od ponedjeljka do subote od 08 do 12 sati, na parkiralištu pored zgrade Zavoda (drive in)
 • prethodno naručivanje nije potrebno
 • nalazi testiranja gotovi su u roku od 48 sati i dostavljaju se putem maila ili se mogu preuzeti osobno na šalteru od ponedjeljka do petka od 07 do 19 sati, subotom od 08 do 15 sati i nedjeljom od 10 do 14 sati
 • privatne osobe: prije testiranja potrebno je dostaviti popunjenu narudžbenicu (preuzeti sa http://zzjzpgz.hr ili na šalteru) i izvršiti plaćanje na šalteru u prizemlju Zavoda
 • pravne osobe: popunjenu narudžbenicu/odobrenje s podacima za testiranje (preuzeti sa http://zzjzpgz.hr) potrebno je dostaviti na mail narucivanje.poslovni@zzjzpgz.hr; testiranje se organizira po dogovoru

Više informacija: http://zzjzpgz.hr

Cijena testiranja je 490,00 kn. Nalaz testa je gotov u roku od 48 sati.

Pacijenti se mogu testirati na temelju:
- uputnice liječnika obiteljske medicine
- uputnice liječnika specijalista epidemiologije
- na vlastiti zahtjev

Pacijenti se prilikom testiranja identificiraju važećom zdravstvenom iskaznicom, a kod testiranja na vlastiti zahtjev uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.
E-uputnica se može podignuti od 08 do 12 sati u kontejneru na parkiralištu.

Brzi antigenski test na COVID-19 i serološki test na prisutnost antitijela:

Brzi antigenski testovi provode se u ispostavama Doma zdravlja Primorske-goranske županije (ispostave u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Krku, Cresu-Lošinju, Rabu):

 • radnim danom testiranja se provode u ispostavama Doma zdravlja, a subotom u ordinaciji makrocentra na Zametu (suteren) na adresi Bože Vidasa 16a, Rijeka od 9 do 11 sati
 • svi zainteresirani mogu se javiti na mail rapidcovidtest@domzdravlja-pgz.hr u kojem moraju biti navedeni sljedeći podaci: ime i prezime, mjesto i adresa boravišta te broj telefona
 • po zaprimanju maila, djelatnici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije u najkraćem mogućem roku kontaktirat će korisnika te će dogovoriti mjesto i termin testiranja
 • nalazi testiranja dostupni su nakon 15 minuta
 • cijena testa je 150 kn (plativo u gotovini na mjestu testiranja)
 • za provedbu testiranja pripremljeni su upitnici na engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku.

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije provodi i serološki test na prisutnost antitijela na virus COVID-19:

 • serološki test provodi se u sjedištu na adresi Krešimirova 52a u Rijeci
 • nalazi testiranja dostavljaju se mailom, tijekom istog radnog dana
 • cijena testa je 130 kn. 

Popis svih destinacija u Hrvatskoj u kojima moguće obaviti testiranje na COVID-19:

https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763

Dodatne zdravstvene i sigurnosne mjere na snazi:

 • Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
 • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti zaštitnu te kiruršku masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
 • Obveza nošenja zaštitnih te kirurških maski u svim zatvorenim prostorima
 • Stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku najmanje 2 metra u zatvorenom te 1,5 m na otvorenom.
 • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
 • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
 • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja.
 • Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 2 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
 • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
 • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah//otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu (http://www.kvarner.hr/turizam/planirajte_putovanje/Korisne_informacije/Turisticke_ambulante_i_ljekarne ili https://www.koronavirus.hr/najnovije/adrese-i-brojevi-telefona-turistickih-ambulanti/714).
 • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajući simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194. 

I dalje je potrebno poštovati sigurnosne i higijenske mjere, kao i poštivanje mjera socijalne distance. Najnovije Informacije o COVID-19 i prateće mjere mogu se pronaći na sljedećem linku:https://www.koronavirus.hr

Za tranzitne posjetitelje, bez obzira na nacionalnost, bit će pripremljene i posebne upute o tranzitnoj ruti i zahtjevima pri ulasku u Hrvatsku.

Sve informacije i aktualnosti oko korona virusa potražite na:

 Hrvatska turistička zajednica - pitanja i odgovori vezano za mjere putovanja u Republiku Hrvatsku
Službene stranice Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu
Hrvatski zavod za javno zdravstvo 
Nacionalni stožer civilne zaštite
Ministarstvo turizma RH
Re-open EU

VAŽNE NAPOMENE:

Prije polaska na put i dolaska u Hrvatsku, obavezno se raspitajte u matičnim zemljama o uvjetima i preporukama vezano uz prelaske granica i povratak u matičnu zemlju (mjere obavezne samoizolacije po povratku i slično).

Ukoliko primijetite simptome slične gripi, poput: povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora ili ste imali bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem infekcije koronavirusom, odmah nazovite liječnika:

http://www.kvarner.hr/turizam/planirajte_putovanje/Korisne_informacije/Turisticke_ambulante_i_ljekarne / https://www.koronavirus.hr/najnovije/adrese-i-brojevi-telefona-turistickih-ambulanti/714. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Predlažemo da ne odlazite liječniku prije nego što ga nazovete.

Odgovori na najčešća pitanja o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, s obzirom na ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19

Županijski centar 112 Rijeka: +385 112

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

9.8°

Krk, Baška
17.04.2021 08:00

Vjetar
E 7 m/s
Vlaga
-%