Vijesti

Etnografski muzej Split: Mrgari - kameni cvjetovi Baške

Nakon Zagreba i Budimpešte, bašćanski mrgari stižu u Split!

Nakon uspješnih gostovanja u Zagrebu i Budimpešti, uz potporu i na inicijativu Arheološkog muzeja u Zagrebu, izložba "Mrgari – kameni cvjetovi Baške" gostuje i u Splitu!

Otvorenje izložbe fotografija Sanjina Ilića, nastale u suradnji s Etnografskim muzejom Splita, Društvom Sinjali, Turističkom zajednicom općine Baška i Arheološkim muzejom Zagreb, na rasporedu je u srijedu, 22. ožujka u 12 sati, u Etnografskom muzeju u Splitu!

Etnografski muzej Split, smješten je neposredno pored Peristila, središnjeg trga Palače, u zdanju koje već samo po sebi ima izuzetnu kulturnu te povijesno-graditeljsku važnost. Prostor muzeja nalazi se na mjestu gdje su u 4. stoljeću bile carske odaje, odnosno spavaće sobe cara Dioklecijana, kao najintimniji dio Palače. U okviru muzejske zgrade nalazi se i jedna od najstarijih crkvica u Palači - Crkva sv. Andrije de Fenestris iz 7. stoljeća, a upravo tu bit će izložena i replika naše Bašćanske ploče.

Izložba u Splitu bit će nadopunjena novim fotografijama autora Sanjina Ilića, a uključene će biti i fotografije s radionica obnove na mrgarima Ljubimer. Uz postojeći video o mrgarima posjetitelji će premijerno moći pogledati i novi video, koji sadrži kompilaciju videozapisa s lanjskih radionica i arhivskih video snimki spravljanja ovaca, a za skladbu u videu i ovaj je put zaslužan Marin Čubranić iz Baške. Uz foto i video zapise članovi Društva Sinjali prostor muzeja oplemenit će i etnografskom zbirkom predmeta iz bašćanske doline.

Izložba u Etnografskom muzeju Splita nastavak je prošlogodišnjih, odnosno početak svih ovogodišnjih aktivnosti vezanih za očuvanje ovih iznimno rijetkih suhozidnih konstrukcija, a ostaje otvorena do 14. svibnja.


Nakon Splita, izložba seli u Rijeku, gdje se na Dan muzeja, 18. svibnja, otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Otvorenje u Rijeci prethodit će vikendu najpopularnije bašćanske manifestacije Crna ovca (19.05. – 21.05.), u sklopu kojeg će se obnavljati mrgari "Na Starošćini", smješteni na atraktivnoj lokaciji – uz planinarsku stazu prema Veloj luci, a kao dio programa uslijedit će i svečano otvorenje obnovljenih mrgara "Na Ljubimeru".

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Stalno izloženi buri, suncu i soli, njihova bezvremenska ljepota zaslužuje divljenje, ali i brigu za očuvanje i zaštitu. Izložbe su jedan od alata u popularizaciji mrgara i svih aktivnosti koje provodi Društvo Sinjali, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Baška i uz financijsku potporu Općine Baška.


O autoru:
Sanjin Ilić je rođen u Rijeci 1967. godine. Porijeklom je iz Jurandvora, kraj Baške i u genima nosi pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. Autorovo oko ne bilježi samo objektivnu pojavnost kamenih formi, već svjesno gradi poetske slike reljefa razigranih svjetlom i sjenom, kamenom i morem.

ORGANIZATORI IZLOŽBE: Etnografski muzej Split, Društvo Sinjali, Turistička zajednica općine Baška u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu.
AUTOR IZLOŽBE: Sanjin Ilić

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

16.6°

Krk, Baška
19.04.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%