Vijesti

Ekološko-edukativna akcija "Bašćanska vala – čista, zelena i plava"

26.09.2021. od 9 sati, Luka Baška

Povodom Svjetskog dana čišćenja (19.9.2021.) te uoči Dana turizma (27.9.2021.) u Baški će se u nedjelju, 26.09.2021. organizirati ekološko-edukativna akcija pod nazivom "Bašćanska vala – čista, zelena i plava" te snimanje milenijske fotografije na bašćanskoj Veloj rivi.

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati postizanju ciljeva održivog razvoja.

Ekološko-edukativna akcija „Bašćanska vala – čista, zelena i plava“ osmišljena je kao spoj eko-akcije čišćenja podmorja i priobalja na području akvatorija luke Baška i edukativnih radionica o potrebi zaštite okoliša i recikliranju otpada. Cilj ove akcije je naše more i priobalje očistiti od nepotrebnog otpada i senzibilizirati sudionike o stanju morskog okoliša i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja, ali i unaprijediti već postojeću tradiciju održavanja eko akcija na bašćanskom akvatoriju uvođenjem edukativnih i zabavnih aktivnosti u samu manifestaciju prikupljanja otpada.
U suradnji sa Županijskom lučkom upravom Krk, akcija čišćenja  podmorja i priobalja održat će se u nedjelju, 26.09.2021. godine s početkom u 9 sati, okupljanjem ronioca i volontera te udruga sa područja Baške.

Eko akciju podržat će i krčko komunalno društvo "Ponikve eko otok Krk" predstavljanjem svojeg promotivno-edukativnog kontejnera. Od 9 do 12 sati posjetitelji će moći razgledati edukativni sadržaj kontejnera te dobiti informacije o njihovim hvale vrijednim ekološkim projektima "Plava vreća" i "InNoPlastic".

Nakon toga uslijedit će edukativna interaktivna radionica "Eko igre od otpada" u organizaciji udruge "Žmergo". Prezentirat će se 5 odabranih igara za djecu izrađenih od otpadnog materijala, s ciljem informiranja i educiranja sudionika o otpadu, različitim kategorijama otpada te njihovom pravilnom zbrinjavanju, ali i potencijalu za ponovnu upotrebu kako bi se čim manje otpada slalo na odlagališta.

Pozivamo sve ronioce, brodare, vlasnike plovila, volontere, velike i male da nam se pridruže na ovoj akciji čišćenja.

 

Snimanje milenijske fotografije na našoj Veloj rivi

Poseban dio ovogodišnje manifestacije odnosi se na snimanje milenijske fotografije na našoj Veloj rivi, u čast svima onima koji su ju gradili i za nju se brinuli.

Naime, još davne 1527. krčki providur Augustin Valerio naglasio je potrebu preuređenja luke Baške kako bi brodovi mogli sigurno u nju pristajati. Time bi se dao veliki doprinos pomorstvu i trgovini samoga mjesta i šire. Promjene su došle tek nastupom dr. Dinka Vitezića koji se 1875. godine u Carskom vijeću u Beču zalagao za proširenje luke Baška te izgradnju vanjskog lukobrana. Nakon 20tak godina pregovaranja, lukobran dugačak 220 m, dovršen je 1892. godine. Krajem 2020. godine produživanjem Vele rive započeo je dugo očekivani projekt Općine Baška „Dogradnja luke Baška“.

Produljenjem lukobrana osigurat će se nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja, dobiti kvalitetniji ulazak u luku, povećati broj odgovarajućih vezova te omogućit adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet su za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, stoga bi se snimanjem milenijske fotografije odala počast tom generacijskom projektu koji je započeo pred više od 100 godina.

Pozivamo, stoga, sve mještane, prijatelje i ljubitelje Baške, da u podne dođu na Velu rivu i postanu dio povijesti te pomognu da fotografija bude što efektnija.

 

PROGRAM

09:00 - 12:00 – edukacija o zaštiti okoliša ("Ponikve eko otok Krk")
09:00 – okupljanje ronioca i volontera (raspodjela zadataka i vreća za otpad)
10:00 – polazak na zaron, čišćenje podmorja i obale
12:00 – povratak na rivu, snimanje milenijske fotografije na Veloj rivi (Luka Tabako Photography)
12:30 - 13:30 – edukativna radionica "Eko igre od otpada" (Udruga "Žmergo")
14:00 – okupljanje ronioca za odlazak na nagradni zaron kod otoka Prvića (Brod "Baška")
 
Za sudjelovanje u akciji čišćenja podmorja i priobalja možete se prijaviti u Turističkom uredu Turističke zajednice općine Baška, osobno, telefonom 051/856-817 ili na e-mail  info@visitbaska.hr.

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

11.0°

Krk, Baška
24.04.2024 14:00

Vjetar
E 4 m/s
Vlaga
-%