Vijesti

Besplatne radionice suhozidne gradnje i akcija obnove mrgara!

U proljeće ove godine bašćanska udruga Društvo Sinjali je, uz podršku Turističke zajednice općine Baška, Općine Baška i stručno tehničku pomoć udruge 4 Grada Dragodid, organizirala radionice i obnovu mrgara na Ljubimeru, a ovoga studenog ta se akcija nastavlja!

Ako volite boravak u prirodi, kulturnu baštinu i društveno koristan rad - pozivamo vas da se prijavite na radionice suhozidne gradnje koja će se održavati 5. i 6. studenog 2022. u Baški! Naučite principe i primjenu tradicionalne tehnike gradnje suhozida, uživajte u pogledu na more i otoke, daleko od gradske buke i užurbane svakodnevnice. Radionica je besplatna za sve sudionike te je osiguran alat, zaštitne rukavice, topli obrok i stručno vodstvo mentora iz udruge 4 grada Dragodid.

Radionica ima za cilj obnovu dijela zapuštenih mrgara, ali i poticanje na njihovu daljnju obnovu i vrednovanje u turističkom smislu dok je edukativni dio programa usmjeren ka informiranju i edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o vrijednostima prirodne i kulturne baštine te mogućnostima održivog razvoja koje donosi takva vrijedna infrastruktura.

PRIJAVI SE!

Sadržaj i planirane aktivnosti radionice:

Subota, 05.11.
08:30 - 09:00 - okupljanje na Zaroku i raspodjela alata, zaštitne opreme i vode sudionicima
09:00 - polazak na Ljubimer
10:00 - početak radova
15:00 - završetak radova i povratak prema Baški
16:30 - dolazak u Bašku
17:00 - zajednička večera u Heritage hotelu Forza za sve volontere i organizatore
19:30 - predavanja u Galeriji Zvonimir, Baška

Nedjelja, 06.11.
09:00 - polazak iz Zaroka na Ljubimer
10.00 - 14:00 - radionica 
15:30 - dolazak u Bašku i vraćanje alata
16:00 - ručak u Heritage hotelu Forza i podjela zahvalnica

PREDAVANJA:

1. Svi naši mrgari  - predavač Branka Polonijo, Društvo Sinjali
PP prezentacija s fotografijama svih mrgara, lokacije, funkcija, očuvanje, prezentacija, zaštita i turistička valorizacija
2. Tehnike suhozidne gradnje i obnove - predavač Filip Šrajer, Udruga 4 Grada Dragodid
Fotografijama i crtežima će biti prikazani i komentirani najčešći oblici suhozidnih objekata, osnovni principi i najčešće greške kod suhozidne gradnje i obnove porušenih dijelova suhozida.

Svojom jedinstvenom suhozidnom strukturom, koja podsjeća na kameni cvijet, mrgari su prepoznatljivi ukras bašćanskih, jurandvorskih i batomaljskih komunada ili bi to barem trebali biti, što je zapravo i nit vodilja akcija njihove obnove. Posebnost ovih kamenih čipki je u tome što ih možete pronaći jedino na južnom dijelu otoka Krka. Ima ih deset, po pet na svakoj visoravni te još pet na susjednom otoku Prviću. Takav se način uzgoja ovaca koristio još u Wallesu u Velikoj Britaniji, a postoje i dva mrgara na nenaseljenom otoku Dolinu (kod otoka Raba) te jedan u Švicarskoj!

Ovu krčku rapsodiju u kamenu kreirali su svojedobno pastiri Baške, Batomlja i Jurandvora, ne kao umjetničku intervenciju u krajobrazu, nego kao funkcionalni objekt u službi prikupljanja i razvrstavanja ovaca u kolektivnom tipu ovčarstva. Mrgari se sastoje od zajedničkog centralnog prostora sale i poput latica cvijeta posloženih mrgarića koji su pojedinačno u vlasništvu pastira.

Promjenama u ovčarstvu zadnjih desetljeća mrgari su izgubili svoju primarnu namjenu i prepušteni su zubu vremena. No, oni su dio kulturnog naslijeđa otoka Krka i kao takvi trebali bi opstati za sve buduće generacije, a upravo je to želja organizatora ove akcije!

Pozivamo sve zainteresirane mještane, posjetitelje i ljubitelje Baške na sudjelovanje u dvodnevnoj radionici suhozidne gradnje, važnog dijela baštine bašćanskog kraja - svaka ruka i pomoć je dobrodošla!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

10.6°

Krk, Baška
24.02.2024 07:00

Vjetar
E - m/s
Vlaga
-%