Vijesti

Bašćansko ljeto

Program: 8.7. - 15.7.2022

Pridružite nam se u Baški na uzbudljivim događanjima Bašćanskoga ljeta! U nastavku donosimo raznoliki program za razdoblje od 8.7. do 15.7.2022.

Vidimo se u Baški!

Izložbe u Galeriji Zvonimir: Ivan Kumbatović Žantonić "Bodulija - neka druga planeta"

8.7.2022. (petak) / 21h / Galerija Zvonimir

Ivan Kumbatović Žantonić rođen je 1935. godine u Omišlju, na otoku Krku. Kao slikar amater izlaže još kao šesnaestogodišnjak, 1951. godine u Rijeci. Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća odlazi u Rim gdje djeluje kao likovni umjetnik i dobiva više prestižnih nagrada. U Rimu također usavršava pjevanje. Nakon Rima odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje stvara slike i skulpture sakralnog karaktera. Vrativši se u Rijeku, 1973. godine, zapošljava se kao zborski pjevač u HNK Ivana pl. Zajca, gdje kao tenor ostvaruje i samostalne uloge. Po odlasku u mirovinu nastavlja se baviti glazbom i osobito likovnim stvaralaštvom. Umire 2021. godine, ostavivši za sobom veliku umjetničku baštinu. 

Ostavštinom ovog velikog umjetnika upravlja Nikola Dujmović, iz Omišlja. Zahvaljujući njemu, možemo vas pozvati da nam se pridružite ovoga petka, 8.7. u 21h, na otvaranju izložbe "Bodulija - neka druga planeta", u bašćanskoj Galeriji Zvonimir!

Večeri klapske pjesme: Promenadni nastup klape Intriga

10.7.2022. (nedjelja) / 20:30h / Palada i stari grad

Članovi ovog riječkog vokalno-instrumentalnog sastava zanat klapske pjesme brusili su u ponajboljim kvarnerskim klapskim sastavima, što ih je dovelo do ostvarenja njihovog sna, a to je stvaranje glazbe na način koji najviše vole i najbolje znaju. Od spoja različitih muških karaktera izašla je jedna nova glazbena priča, spoj modernosti i tradicije, koji uz obrade poznatih hrvatskih i svjetskih hitova njeguje i onaj klasični klapski repertoar.

Glazbene noći pod zvijezdama: Elis Lovrić "Kanat od duši i mora"

11.7.2022. (ponedjeljak) / 21h / Kompleks sv. Lucije

Provedite glazbenu noć pod zvijezdama, u prekrasnom ambijentu netaknute prirode tisućljetnog povijesnog lokaliteta.
U kompleks sv. Lucije u Jurandvoru u ponedjeljak nam stiže Elis Lovrić, istarska kantautorica i akademska glumica, koja promovira kulturu i jezik svog zavičaja diljem Hrvatske i svijeta. Poznata je po svojim pjesmama na labinjonskoj cakavici, ali i po tome što govori pet i pjeva na deset jezika, na koliko su do sada prevedene njezine pjesme. Piše, sklada, aranžira, producira i samostalni je izdavač svoje glazbe i poezije. Do sad je izdala dva albuma, Merika i O canto do Istria, koje je, osim u Hrvatskoj, predstavila u Brazilu, Italiji, Njemačkoj!

19. veljače ove godine nastupila je u Opatiji, na Dori, s pjesmom NO WAR. Sudbina je htjela da pjesma u vlastitoj ekskluzivnoj letjelici nazvanoj H-ELIS poleti prema zvijezdama i to par dana prije DORE sa simboličnog mjesta, biste Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, da bi poruka mira putem svemira stigla do što većeg broja ljudi. U travnju 2022. započela je turneja Hrvatskom na kojoj će predstaviti svoj novi album i knjigu Kanat od mora.

Aktivno ljeto u Baški: Moonshine-Sunset Summer Tour by BikeGuru

13.7.2022. (srijeda) / 20h / ispred Bike Centra Baška (južna strana hotela Corinthia)

Moonshine-Sunset Summer Tour by BikeGuru - doživite najljepši zalaz sunca na otoku uz prekrasan pogled sa čuvenog Mjesečevog platoa.

Tura kreće ispred BikeCentra Baška (južna strana hotela Corinthia) prema crkvi sv. Ivana i dalje šetnicom serpentinama prema Mjesečevom platou, gdje je predviđena pauza za okrijepu i fotografiranje zalaska sunca. Slijedi noćna vožnja pod punim Mjesecom  po visoravni na dobro prohodnom makadamu i spust na izvor Žanac. Nakon toga vožnja magistralnom cestom do Drage Bašćanske, a od tuda do Baške kroz polja makadamima i single trackovima uz Velu Riku.

Potrebna oprema: sportska (biciklistička) odjeća sa reflektirajućim plohama i primjerena vremenskim uvjetima. Ukoliko sudionik dolazi sa svojim biciklom obavezna je lampica (sa napunjenim baterijama!) za noćnu vožnju, kaciga i rezervne zračnice.
Moguć najam oprem, uz doplatu.
*u slučaju posjedovanja osobne opreme potrebno je samo izvršiti prijavu

Prijava: najkasnije prethodni dan do 10:00 sati
Trajanje Izleta: cca 3h
Dužina staze: ukupno 26 km, od čega je: 20% single track, 60% makadam, 20% asfalt
Itinirer staze: Baška-Mjesečev plato-Bašćanska Draga-Baška
Djeca: pogodno za djecu od minimalno punih 13 godina
Razina fizičke spremnosti: za e-bike - namijenjeno rekreativnim biciklistima umjerene fizičke razine spremnosti / za mtb - namjenjeno boljim biciklistima visoke razine fizičke spremnosti

* Vođenje započinje u 20:00 sati, ispred Bike Centra Baška (južna strana hotela Corinthia)
* Na mjesto okupljanja obavezno je doći 15 minuta prije zakazanog polaska, kako bi vodič mogao svima predstaviti itinerar ture i objasnio pravila ponašanja za vrijeme njenog trajanja. U bike centru moguće je iznajmiti bicikle te kupiti ili iznajmiti svu potrebnu dodatnu opremu - svi sudionici kojima treba nešto od opreme trebaju doći u centar barem 30min prije početka ture.
Vođenje je besplatno za sve sudionike, u organizaciji Turističke zajednice općine Baška i BikeGuru
* Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave: u Turističkom uredu TZ općine Baška, Zvonimirova 114, na e-mail info@visitbaska.hr ili telefon +385 (0)51 856 817

RokOtok: Najljepše priče ljeta sa Domagojem Jakopovićem - Ribafishom

15.7.2022. (petak) / 18h / Vela plaža, ispod parka Marjan

Profesor geografije, TV voditelj i bloger, Domagoj Jakopović Ribafish, i ovog će ljeta pokušati ispuniti obećanje svome sinu i od 3. do 26. srpnja preplivati posljednjih, najsjevernijih 17 od 50 naseljenih hrvatskih otoka.

Ribafish je do danas obišao 34 otoka i na svom se putu susreo s više od 3.500 djece uz želju da im približi važnost druženja i čuvanja svega onoga što nas okružuje; od novih prijateljstava, provođenja kvalitetnog vremena s roditeljima, do brige o okolišu. 

Projekt RokOtok započinje djelovati 2019. godine, kada je u Zagrebu osnovana istoimena udruga, s namjerom da djeci i roditeljima uljepša i razveseli dane koje provode ljeti na našem dijelu Jadrana. Ribafish je pokrenuo projekt kako bi održao obećanje svome prerano preminulom sinu Roku da će zajedno obići sve naše otoke. Zahvaljujući vrijednim ljudima iz Udruge, prijateljima, "malim" ljudima, donatorima i sponzorima, koji su utkali dio sebe u priču, krenuo je u avanturu života, nešto što nitko nikada prije njega nije napravio – plivati do svih naseljenih hrvatskih otoka, njih 50.

Ribafish i profesionalni plivači, koji mu se pridružuju na plivanju, spajaju dvije najbliže točke otoka, a djeci se preporučuje da plivače sačekaju na sigurnom u plićaku iza bova. U Bašku će Ribafish doplivati 15. srpnja, a u 18 sati, na početku Vele plaže, održat će se prigodno druženje s lokalnom djecom i turistima, na kojima će se govoriti i o važnosti ekologije, problemima zagađivanja i zagađivačima, bavljenju sportom, novim igrama i avanturama te kvalitetnije provedenom slobodnom vremenu djece i roditelja. Stoga, ako ste u blizini i želite red zabave, red smijeha i par redova edukacije u par sati druženja s puno emocija i veselja, dođite i kreirajmo zajedno najljepšu priču ljeta!

Upoznaj Bašku! Doživi Bašku!: 1000 godina ljubavi Bašćana prema Glagoljici

15.7.2022. (petak) / 19:30h / ispred crkve sv. Trojice

I ovo ljeto nastavljamo sa serijom interpretacijskih šetnji "Upoznaj Bašku! Doživi Bašku!", posvećenim glagoljskom pismu.

U pratnji Petra Tomašića, licenciranog turističkog vodiča, ispred župne crkve započinje priča o glagoljici. Tijekom šetnje sudionici će otkrivati glagoljska slova razasuta po starom djelu Baške, upoznati njihov nastanak i okušati se u ispisivanju slova pomoću glagoljičnog kola. Na području bašćanske doline glagoljica se već 1000 godina koristi za različite namjene, a koji su to  Bašćani dali značajan doprinos istraživanju i popularizaciji glagoljaške baštine te što je to glagoljično kolo saznat ćete ako nam se pridružite u ovoj poučnoj i zanimljivoj šetnji.  
 
* Šetnja počinje u 19:30 sati, ispred župne crkve sv. Trojice
Vođenje je besplatno za sve sudionike, u organizaciji Turističke zajednice općine Baška
* Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave: u Turističkom uredu TZ općine Baška, Zvonimirova 114, na e-mail info@visitbaska.hr ili telefon +385 (0)51 856 817

Ulaz je slobodan na sva događanja.

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

29.4°

Krk, Baška
10.08.2022 14:00

Vjetar
E 7 m/s
Vlaga
-%