Vijesti

Aktivno proljeće u Baški: 4 Islands MTB Croatia, Camino Krk Story i Adventure Race Croatia

4 ISLANDS MTB CROATIA
________________________________________

Danas počinje deveto izdanje 4 Islands MTB Croatia, događaja koji se razvio u pravi dragulj brdskog biciklizma.

Baška je devetu godinu ponosni domaćin prologa (16.4.) i prve etape (17.4.) petodnevne etapne brdsko biciklističke utrke 4 Islands MTB Croatia, čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. 4 Islands MTB Croatia je brdsko biciklistička utrka s jedinstvenim doživljajem vožnje na 4 različita kvarnerska otoka, a ove godine posjetit će se Krk, Cres, Lošinj i završiti avantura na Rabu.

Utrka 4 Islands MTB Croatia je 2022. godine postala dio elitne serije svjetskih utrka Epic Series koja je dio Ironman grupacije. Ostale utrke Epic Series održavaju se u Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi.

U utrci sudjeluje više od 400 vozača iz 40 različitih zemalja, koji će biti podijeljeni u timove po dva sudionika. I ove godine Baška i otok Krk imaju i svoje predstavnike u utrci, team #KrkOutdoor (Nikola Radovčić i Danijel Turčić) i team #VisitBaška (Hrvoje Mudrovčić i Marko Glušac)!

Dodatna vrijednost manifestacije je i promocija hrvatskih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja kao biciklističkih destinacija te unaprjeđenje ciklo turizma kao alternativnoga oblika turizma u Hrvatskoj - ovako velike sportske manifestacije jačaju imidž regije, ali i čitave zemlje te doprinose rastu broja noćenja van glavne ljetne turističke sezone. Uloga domaćina utrke 4 Islands od samih početaka izuzetno je bitan korak u razvoju outdoor ponude Baške i otoka Krka te je ova vrhunska svjetska manifestacija ucrtala Bašku i otok Krk kao važne točke na cikloturističkoj karti Europe i svijeta. 4 Islands je danas izrastao u atraktivno natjecanje koje iz godine u godinu privlači pažnju vrha svjetskog brdskog biciklizma.

U 5 dana utrke, sudionici će odvoziti oko 272 spektakularna kilometra  i ostvariti preko 6210 metara visinskog uspona, što nagovještava koliko je staza zahtjevna, a utrka na četiri kvarnerska otoka funkcionira i kao kvalifikacijski događaji za pristup "vrhunskom poligonu za testiranje čovjeka i stroja" - Africi i konačnom događaju serije Epic, The Absa Cape Epic.

Epic Series je globalni portfelj najuzbudljivijih, najnagrađivanijih i najspektakularnijih MTB etapnih utrka na kojima se biciklisti mogu okušati na svjetski poznatim biciklističkim stazama, otkrivati skrivene prirodne dragulje, ali i podijeliti vrhunsko iskustvo bicikliranja s nekim od najvećih imena u sportu. Sve su te utrke jedinstvene, ali samo se jedna može pohvaliti time da biciklisti započinju utrku s palube plutajuće platforme, a oni koji su već bili na jednom od ova 4 otoka znaju i o kakvim se prirodnim ljepotama radi. Ova je utrka posebna i po tome što omogućuje zaljubljenicima u biciklizam da se rame uz rame utrkuju s najvećim profesionalcima tog sporta, a što je svakako nezaboravno iskustvo i vrijedna uspomena, a budući da je moguće natjecati se u više kategorija, omogućeno je fer sudjelovanje natjecateljima različitih dobnih skupina. Ovaj jedinstveni događaj relevantan je za lokalnu zajednicu i za međunarodne bicikliste koji mu se s jednakim entuzijazmom vraćaju iz godine u godinu.

Adrenalin, uzbuđenje i predivne vizure odličan su razlog da nam se pridružite u Baški, podržite svoje favorite u glasnom navijanju na startu i cilju utrke i uživajte u doživljaju za pamćenje!

Više info na: www.epic-series.com/4islands


CAMINO KRK STORY - ORGANIZIRANA VOĐENJA CAMINO KRK RUTOM
________________________________________

Krčka Camino ruta predstavlja izvanrednu proljetnu aktivnost, budući da otok tada nudi idealne temperature i svježe probuđenu prirodnu ljepotu, stvarajući optimalne uvjete za istraživanje i šetnju otokom Krkom. Za one koji već dugo razmišljaju o prelaženju dijela rute, ali nisu sigurni žele li se upustiti u punih 150 kilometara, nemaju dovoljno vremena za 7-dnevnu avanturu ili jednostavno preferiraju stručno vođenu turu, Turistička zajednica Grada Krka, uz potporu Turističke zajednice općine Baška i u suradnji s agencijom Anakin, nastavljaju s projektom Camino Krk Story!

Camino Krk Story ovog proljeća podijeljen je u dva dvodnevna vikend programa koji uključuju stručno vođenje, organiziran prijevoz, okrepe i vođene ture otočnim znamenitostima, interpretacijskim centrima i muzejima.

PRVI VIKEND, 4.5. i 5.5.2024.
 
SUBOTA, 4.5.2024.

Dionica Krk – Brzac – Milohnić (23 kilometara)
09:00 Okupljanje na Veloj placi (hodočasničke putovnice preuzet će se u Turističko-
informativnom centru TZG Krka), vođena dionica Krk – Brzac - Milohnić
Po dolasku u Milohnić slijedi okrepa
18:00 Polazak autobusa iz mjesta Milohnić za grad Krk
 
________________________________________

NEDJELJA, 5.5.2024.

Dionica Milohnić – Malinska (23 kilometara)
09:00 Polazak autobusa iz grada Krka (autobusni kolodvor Krk)
09:30 Vođena dionica Milohnić – Malinska
Po dolasku u Malinsku slijedi slobodno vrijeme
18:00 Polazak autobusa iz Malinske za grad Krk (autobusni kolodvor Malinska)
________________________________________

KOTIZACIJA: 40€ po osobi / po vikendu
PRIJAVA: www.anakin-adventures.com/camino-krk-story
ROK ZA PRIJAVU: 29.04.2024.

DRUGI VIKEND, 11. i 12.5.2024.
 
SUBOTA, 11.5.2024.

Dionica Baška – Punat (18 km)
09:00 Polazak autobusa iz grada Krka za Bašku (autobusni kolodvor Krk)
09:30 Okrepa prije polaska vođene dionice Baška – Punat
Vođena dionica Baška – Punat
17:00 Povratni prijevoz autobusom iz Punta za Krk
 
________________________________________

NEDJELJA, 12.5.2024.

Dionica Punat – Kornić – Krk (11,5 km)
08:30 Polazak autobusa iz grada Krka (autobusni kolodvor Krk)
Okupljanje u Puntu i odlazak na otočić Košljun (nadoplata na licu mjesta)
Obilazak i razgled otočića Košljun (pečat)
11:00 Pješačenje prema Korniću – župna crkva sv. Jakova apostola
Pješačenje prema gradu Krku, kratak razgled Interpretacijskog centra maritimne
baštine otoka Krka, po završetku slijedi okrepa u gradu Krku.
________________________________________


KOTIZACIJA: 40€ po osobi / po vikendu
DODATNI TROŠKOVI:
Prijevoz brodom na Košljun – 8,00 € po osobi
Ulaz u muzej na Košljunu – 5,00 € po osobi
PRIJAVA: www.anakin-adventures.com/camino-krk-story
ROK ZA PRIJAVU: 06.05.2024.


NAPOMENE:
Svaki pojedinac na vlastitu odgovornost pristaje sudjelovati u pješačkom programu, te prihvaća pridržavati se uputa i odluka vodiča koji ima pravo promijeniti itinerar ovisno o vremenskim uvjetima te fizičkoj spremi grupe.

Program je predviđen za odrasle osobe, a sudionici starosne dobi od 16 do 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja/skrbnika prije same ture.


ADVENTURE RACE CROATIA
________________________________________

Baška će od 13. do 18. svibnja biti domaćin Adventure Race Croatia, petog izdanja međunarodne pustolovne utrke koja se održava na otoku Krku i području Kvarnera! Upravo iz Baške će se 35 timova iz 20 zemalja svijeta uputiti na pustolovinu dugačku čak 500 km. Utrka će biti kružnog tipa, a start (13.05.) i cilj (18.05.) biti će locirani u Baški. Točna trasa utrke ostaje tajna sve do samog starta kada se natjecatelji prepuštaju snalaženju pomoću orijentacijskih karata i kompasa. Timovi će svoju snagu i izdrživost testirati u veslanju, biciklizmu, trailu, orijentaciji i spuštanju užetom i na najteži mogući način otkrivati će ljepote destinacija kojima ova utrka prolazi. Pustolovne utrke su kontrolirana simulacija preživljavanja u divljini, a zbog svojih zahtjevnih karakteristika spadaju u najzahtjevniji sport na svijetu. Cilj ove jedinstvene utrke koja okuplja timove iz cijeloga svijeta da natjecateljima omogući pustolovinu života koja će ih vraćati u Hrvatsku još godinama.

Adventure Race Croatia je dio svjetske pustolovne serije Adventure Race World Series, a od 2019. i kvalifikacijska utrka za Svjetsko pustolovno prvenstvo.


 

 


 

 


 



Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

24.0°

Krk, Baška
30.04.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%