Vijesti

Advent u Baški!

U najljepšem dijelu godine ne propustite prigodu za posjet Baški i jednom od najljepših otočnih advenata, gdje vas očekuje prava čarolija!


Advent u Baški traje cijeli prosinac, pružajući svim posjetiteljima, od onih najmlađih do onih najstarijih, priliku da dožive pravi duh Božića. Očekuje vas raznolik i bogat zabavni program, kreativne radionice, predstave, nastupi, prekrasni foto punktovi te mnoge druge aktivnosti. Ulice našeg malog mjesta bit će obasjane tisućama lampica, stvarajući toplu i radosnu atmosferu kakvu pruža samo ovo adventsko vrijeme.


Advent je vrijeme pripreme za Božić, razdoblje koje naglašava važnost zajedništva i ljubavi. Čitavi program ovogodišnjih božićnih događanja u Baški osmišljen je upravo u tom duhu, uz sudjelovanje cijele zajednice - od škole i vrtića do brojnih udruga i pojedinaca. Program Adventa u Baški i ove će godine imati humanitarnu notu te će svi prikupljeni prilozi biti namijenjeni bašćanskoj ambulanti i pomoći Teu Jelenoviću, osmogodišnjem dječaku lavljeg srca iz Klimna. Uz obilje pjesme, zabave te ukusne hrane i pića, doživite čaroliju Božića i ispratite godinu okruženi toplinom prijateljstva i ljubavi.


Predblagdansko veselje započet će prigodnim programom Advent u Dragi u organizaciji Mjesnog odbora Drage Bašćanske. S početkom u 17 sati u draškom Društvenom domu održat će se nastup mlađe i starije plesne skupine Baška i predstava za djecu Mađioničar, klaun i zmaj, nakon čega će uslijediti svečano otvaranje novouređenog parka Jabuka, uz paljenje božićne rasvjete i uživanje u prigodnoj gastronomskoj ponudi humanitarnog karaktera.


Svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u subotu, 2. prosinca, započinje vrijeme jedinstvene božićne atmosfere, ispunjene veseljem, blagdanskim pjesmama i druženjem s najbližima. S početkom u 15 sati nastupit će polaznici dječjeg vrtića Katarina Frankopan Baška, a nakon svećenikovog blagoslova i nastupa crkvenog zbora, svi su pozvani na druženje uz prigodni domjenak kod Caffe bara Ulika.


Bajkovita atmosfera, mirisi blagdana i pravo adventsko raspoloženje zavladat će i na Paladi, paljenjem tisuća lampica i raskošnih blagdanskih dekoracija. Tradicionalni doček Svetog Nikole održat će se u srijedu, 6. prosinca, s početkom u 15:30 sati. Kako to i priliči zaštitniku pomoraca, Mikula na Paladu stiže brodicom, gdje će ga dočekati brojna djeca željna druženja s najdražim im svecem. I ove godine Općina Baška osigurala je poklone za svu djecu s područja Baške, koji će se dodijeliti u crkve sv. Trojice, gdje će veseli mališani počastiti Mikulu prigodnim pjesmama i recitacijama.
U petak, 08. prosinca, u Galeriji Zvonimir održat će se radionica izrade adventskih vijenaca za sve one koji žele probuditi kreativca u sebi. Uživajte u opuštenoj atmosferi i druženju uz ugodnu glazbu, miris cimeta i klinčića te izradite adventski vijenac za vrata ili adventski aranžman koji će vašim blagdanskim slavljima dodati dašak čarolije. Broj sudionika je ograničen, a prijave se sakupljaju u uredu TZ Baška.


"Poć na lignje" jedan je od omiljenih zimskih rituala te je drugi vikend u prosincu rezerviran za već tradicionalnu Lignjadu! U organizaciji RŠD "Škrpina", sedamnaesti kup sv. Mikule započet će Malom školom lignjolova, gdje će iskusni ribari svoje znanje i tajne zanata podijeliti s onim najmlađima. Nakon blagoslova ribari i barki, uslijedit će natjecateljski dio programa, dok će u večernjim satima svi okupljeni zabaviti uz živu glazbu!


U nedjelju, 10. prosinca, s početkom u 11:30 sati, u Galeriji Zvonimir održat će se kreativna radionica u organizaciji Tinkerlabs Krk. Mališani i njihovi roditelji bit će pozvani na putovanje kroz svijet mašte i zabave. Već sljedećeg dana, u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 17 sati, bašćanski vrtić Katarina Frankopan postaje poprište male božićne radionice za djecu i roditelje. Veselo druženje djece, roditelja i odgajatelja unijet će dodatnu radost u tjedan kada slavimo djeci omiljenog sveca.


Uz tradicionalno sijanje božićne pšenice, blagdan Svete Lucije u Jurandvoru, poseban je zbog još jednog običaja. Nakon svete mise u crkvi svete Lucije, slijedi omiljeno hvatanje "hlibcića" bačenih sa zvonika crkve, koje će i ove godine darovati Općina Baška. Blagdansko druženje okrunit će nastup mlađe folklorne skupine KD Šoto i prigodni domjenak ispred crkve. U organizaciji NK Vihor, zajedničko druženje i dobra zabava, uz dozu natjecateljskog duha, nastavit će se u petak, 15. prosinca na tradicionalnom Božićnom malonogometnom turniru "4 sela".


Vrhunac blagdanskog šušura događa se već sljedećeg dana, u subotu, 16. prosinca, kada je na redu omiljeno natjecanje u pripremi lovačkog kotlića. Prijave traju do 1. prosinca, stoga pozivamo sve udruge i zainteresirane da se prijave i ne propuste ovu fantastičnu zabavu! Natjecanje u pripremi ove gastronomske delicije trajat će od 10:00 do 15:00 sati, nakon čega slijedi humanitarna prodaja šurlica s gulašom. Kako bi se podsjetili na pravo značenje blagdana, na adventski duh zajedništva i davanja, na Paladi će se održati i humanitarni božićni sajam na kojem će sudjelovati razne udruge te najmlađi, polaznici DV "Katarina Frankopan" i učenici OŠ "Fran Krsto Frankopan". Posjetitelji će se moći prepustiti uživanju i u prigodnoj gastronomskoj ponudi na adventskoj kućici u organizaciji NK Vihor, a humanitarni nastup grupe Fiesta osigurat će odličnu zabavu za sve okupljene!  


U radosnom iščekivanju Božića, učenici OŠ "Fran Krsto Frankopan" Baška uz pomoć svojih učitelja marljivo vježbaju prigodne pjesme i recitacije. Što su pripremili pokazat će u utorak, 19. prosinca, na svojoj Božićnoj priredbi koja će se održati u školskoj sportskoj dvorani. U petak, 22. prosinca, održat će se tradicionalni Božićni boćarski turnir kod Doma kulture Baška, u organizaciji SD Vihor. Očekuje nas ugodna atmosfera, zajedništvo i radost koja će nas uvesti u produženi vikend te započeti slatko iščekivanje omiljenog blagdana! Posljednju sitnicu ispod bora možete pronaći na promociji kalendara "Crkve i nošnje bašćanske kotline" u Domu Jurandvor, u organizaciji KD Šoto.


Adventski program u Baški završava 31. prosinca, veselim ispraćajem stare godine u podne! Za vrhunsku atmosferu pobrinut će se Infinity band, a zajedničkom zdravicom u podne ispratit ćemo 2023. godinu s osmijehom na licu. Pridružite nam se i doživite nezaboravnu završnicu adventske čarolije u Baški!


Uživajte u posebnom šarmu adventskoga razdoblja u našem "malom mjestu s velikim blagdanskim duhom", koje je na prošlogodišnjem izboru za najljepše advente u Hrvatskoj, u kategoriji općina, zaslužno osvojilo visoko peto mjesto.

Svoje sretne trenutke zabilježite fotografijama s Vama najljepše lokacije u mjestu i podijelite ih s obitelji i prijateljima koristeći oznaku #VisitBaška. Vaša jedinstvena priča postat će dio naše zajedničke blagdanske čarolije.

Program Adventa u Baški možete pogledati na web stranicama TZO Baška.

Za adventski ugođaj i zanimljiv program pobrinuli su se Turistička zajednica općine Baška, Općina Baška, Komunalno društvo „TD Baška“, NK „Vihor“, ŠRD „Škrpina“, SD „Vihor“, BK „Jabuka“, KD „Šoto“, DV „Katarina Frankopan“ – PV Baška, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ – PŠ Baška, Tinkerlabs Krk, Plesni studio Incanto, Župa sv. Ivana Krstitelja Baška, Vijeće albanske nacionalne manjine općine Baška, Lovna jedinica „Kamenjarka“ Baška, Mesnica "Brka", Trgovina Krk, Porto Club Baška, Caffe bar Ulika, Caffe bar Rebica, Grupa Fiesta, Sanda Dorčić, Romina Čubranić, Martino Šesnić, Ljubiša Seršić.


 





Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

24.2°

Krk, Baška
27.07.2024 08:00

Vjetar
E 1 m/s
Vlaga
-%