Vijesti

Advent u Baški!

26.11. - 31.12.2022.

Samo nekoliko dana dijeli nas od mnogima najdražeg doba u godini! 
Svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u subotu, 26. studenog, započet će Advent u Baški, vrijeme jedinstvene blagdanske atmosfere, ispunjene veseljem, zabavom i druženjem s najmilijima. Čarolija Adventa u Baški trajat će cijeli prosinac pa će tako mještani i posjetitelji, od onih najmlađih do najstarijih, moći doživjeti pravi duh blagdana kroz bogati glazbeni, sportski i zabavni program, dječje radionice, predstave i nastupe, atraktivne foto punktove i još mnogo toga!

Blagdansku čaroliju, koja će biti prisutna u svakom kutku mjesta, osigurali su Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška, uz neizostavnu pomoć djelatnika Komunalnog društva Baška. U organizaciji ovogodišnjeg bogatog programa uključena je cijela zajednica – od škole i vrtića, do brojnih udruga, pojedinaca i volontera. Kraj godine ispratit ćemo uz brojna događanja i odlično raspoloženje, zahvaljujući svima koji su doprinijeli stvaranju ove zimske čarolije! 

Svečanom paljenju prve adventske svijeće prethodit će prigodni blagdanski program: s početkom u 15 sati nastupit će mlađa folklorna skupina KD Šoto te polaznici dječjeg vrtića Katarina Frankopan Baška, s prigodnim glazbeno-scenskim brojem "Četiri adventske svijeće". Nakon svećenikovog blagoslova i nastupa crkvenog zbora župe Baška i Draga Bašćanska, svi su pozvani na druženje i domjenak kod Caffe bara Ulika.

Bajkovita atmosfera, mirisi blagdana i pravo adventsko raspoloženje zavladat će i na Paladi, otvaranjem adventske kućice i paljenjem tisuća lampica i brojnih dekoracija!

Zahvaljujući pokroviteljstvu Porto Cluba Baška i članovima NK Vihor, adventska kućica svakoga će vikenda, sve do Stare godine, biti topli domaćin kod kojeg ćemo se zajedno veseliti, plesati i pjevati, uz neizostavne tople adventske napitke i gastronomsku ponudu! Adventska kućica bit će i mjesto prigodnog adventskog druženja, uz jutarnji program animacije i zabave za djecu te koncerte u popodnevnim i večernjim satima, pa tako na bašćanskoj blagdanskoj pozornici prvi nastupa talentirani duo Matee Dujmović i Antonia Krištofića!

"Poć na lignje" jedan je od omiljenih zimskih rituala, a prvi vikend u prosincu rezerviran je za već tradicionalnu Lignjadu! U organizaciji RŠD "Škrpina", šesnaesti kup sv. Mikule započet će Malom školom lignjolova, gdje će iskusni ribari podijeliti svoje znanje i tajne zanata s onim najmlađima. Nakon blagoslova ribari i barki, uslijediti će natjecateljski dio programa, dok će u večernjim satima sve okupljene zabavljati popularni riječki band PleteRi.

Tradicionalni doček Svetog Nikole na Paladi održat će se u utorak, 6. prosinca s početkom u 15:30 sati. Kako to i priliči zaštitniku pomoraca, Mikula na Paladu stiže brodicom, gdje će ga dočekati brojna djeca željna poklona i druženja sa najdražim im svecom. I ove godine Općina Baška osigurala je poklone za svu djecu s područja Baške, koji će se dijeliti u crkve sv. Trojice, gdje će veseli mališani počastiti Mikulu prigodnim pjesmama i recitacijama. Zajedničko druženje nastavit ćemo i druženjem kod adventske kućice, gdje će u glazbenom programu prigodnoga naziva Xmass Jingle&Mingle, nastupati DJ Veky.
 
Za one najmlađe, koji najviše uživaju u čaroliji blagdana, i ove godine kreirani su posebni zabavni i edukativni programi. Druga subota u prosincu započet će dječjom predstavom Tri kralja, u produkciji Tvornice lutaka, a potom će s Ivanom Vlahinjom stvarati božićne ukrase koje će moći, kao suvenire i vrijednu uspomenu, ponijeti sa sobom. Nakon dječjeg jutarnjeg programa uslijedit će Božićni turnir u briškuli i trešeti, dok će se za odličnu atmosferu u večernjem programu kod adventske kućice pobrinuti uvijek zabavni Dellboys band!
 
Uz tradicionalno sijanje božićne pšenice, blagdan Svete Lucije u Jurandvoru poseban je zbog još jednog običaja. Nakon svete mise, u crkvi svete Lucije, uslijedit će omiljeno hvatanje "hlipcića" bačenih sa zvonika crkve, koje će i ove godine darovati Općina Baška. Uz dolazak Knezova Krčkih Frankopana, adventsko druženje okrunit će nastup mlađe folklorne skupine KD Šoto i prigodni domjenak ispred crkve.

Vrhunac blagdanskog šunšura očekuje nas u subotu, 17. prosinca. Natjecanje u pripremaju lovačkog kotlića, Božićni malonogometni turnir "4 sela" u organizaciji NK Vihor i glazbeni nastup grupe For2nal garantiraju odličnu zabavu za svih! Zadnje sitnice za pod bor moći ćete odabrati na božićnom sajmu, na kojem će sa svojim radovima sudjelovati razne udruge i kreativci, ali i oni najmlađi, polaznici DV "Katarina Frankopan" i učenici OŠ "Fran Krsto Frankopan". Uz fotografiranje i druženje s Djedom Božićnjakom, djecu će oduševiti i uzbudljiva božićna potraga za blagom i likovna radionica, u organizaciji Kreativne radionice.
 
U organizaciji SD Vihor, zajedničko druženje i dobra zabava, uz dozu natjecateljskog duha, nastavit će se i sljedećeg dana na Božićnom boćarskom turniru kod Doma kulture Baška. Nakon nedjeljne večernje mise u crkvi sv. Trojice, čaroliju adventskog razdoblja, posebnim glazbenim nastupom, prenijet će nam članovi zbora Schola Cantorum.

U radosnom iščekivanju Božića, učenici OŠ "Fran Krsto Frankopan" Baška, uz pomoć svojih učitelja, marljivo vježbaju prigodne pjesme i recitacije. Što su pripremili pokazat će u utorak, 20. prosinca na Božićnoj priredbi, koja će se održati u školskoj sportskoj dvorani. U srijedu, 21. prosinca, roditelje, obitelj i uzvanike svojim će nastupom ponovo počastiti naši najmlađi. "Va potragi za božićnin duhon" naziv je božićnog programa koji, uz pomoć svojih odgojitelja, pripremaju polaznici DV "Katarina Frankopan".

Badnje jutro provest ćemo zajedno na Paladi, uz druženje s načelnikom Općine i predsjednicom Općinskog vijeća, koje će obogatiti podjela prigodne marende i nastup bašćanske klape Zvonimir. Nakon Božića provedenog u krugu obitelji, adventski program u Baški zaključiti ćemo 31. prosinca, veselim ispraćajem stare godine u podne! Za odličnu atmosferu pobrinut će se uvijek energični i neumorni Infinity band, s kojim ćemo se, uz zabavnu novogodišnju animaciju za najmlađe i zajedničku zdravicu u podne, zajedno i s osmijehom na licu, oprostiti od 2022. godine!

Pridružite nam se na Adventu u Baški, uživajte u posebnom šarmu adventskoga razdobolja u našem malom mjestu s velikim blagdanskim duhom! Svoje fotografije sa upečatljivih foto punktova ili pored nekih od brojnih bajkovitih dekoracija u Baški, možete podijeliti s nama na Facebooku i Instagramu koristeći oznaku #VisitBaška!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

14.2°

Krk, Baška
29.03.2024 07:00

Vjetar
E 4 m/s
Vlaga
-%