Vijesti

9. BAŠKA OUTDOOR FESTIVAL OSIGURAO JE VIKEND ZA PAMĆENJE!

Protekli vikend odličnim turističkim rezultatima završeno je deveto izdanje Baška Outdoor Festivala, manifestacije koja godinama osvaja brojne ljubitelje outdoor avantura.

Iako je manifestacija zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ostala uskraćena za nedjeljni program, subota je zato „pucala po šavovima“ od bogatog programa i odlične energije posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, ali i gostiju iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske i, u manjem dijelu drugih zemalja, koji su ove godine stigli u najvećem broju do sada!

Krk 'n' Roll MTB Marathon, Krk 'n' Trail utrku, Rocky Hill Hike Tour planinarski izlet, Touch the Sky sportsko penjanje i Zip and Fly avanturu na Zipline Edisonu - pratili su idealni vremenski uvjeti, vrijedne nagrade i odlična energija više od 2.000 sudionika iz čak 14 zemalja. S obzirom na visoke kasno-ljetne temperature, velika većina sudionika, od najmlađih do najstarijih iskoristila je priliku i okupala se, u još uvijek, toplom moru, a sve to zajedno rezultiralo je odličnom atmosferom u kojoj su oni sportski rezultati ostali manje bitni, bilo je važno sudjelovati jer Baška je proteklog vikenda bila centar svih događanja.

Subota je započela startom sada već legendarne biciklističke utrke, Krk'n'Roll MTB Maratona, na kojoj je u njenom rekordnom 7. izdanju sudjelovao više od 600 natjecatelja iz 12 zemalja, a više od polovice ih je stiglo van granica Hrvatske. Na startu se našlo nekoliko aktualnih i bivših državnih prvaka te pobjednika velikih svjetskih utrka koji nisu htjeli propustiti priliku da dožive najbolje MTB iskustvo, što je još jedna potvrda da je Krk 'n' roll jedno od najvećih i najatraktivnijih MTB događanja u regiji. Za organizaciju ovog biciklističkog spektakla zaslužan je Adria Bike, uhodana ekipa koja stvara vrhunske biciklističke doživljaje diljem Hrvatske!

Za ovu prigodu pripremili su 3 atraktivne rock'n'roll staze za svačije afinitete - The Beach Boys (26 km), The Rolling Stones (46 km) i, za one najodvažnije, The Queen (70 km)! Kombinacija raznolikog krajolika, koji vodi od dva kilometra dugačke šljunčane plaže do starih borovih šuma i ogoljelog kamena nalik Mjesečevoj površini, te pogleda na morsko plavetnilo bašćanske uvale garantiralo je jedinstvenu vožnju i odličnu atmosferu.

Osim biciklističke, u subotu se održala i sudionicima najbrojnija utrka - atraktivan i tehnički izazovan Krk'n'Trail u organizaciji Treking lige! Ovo je bilo 13. izdanje utrke, koja datira od 2011. godine, a ujedno je i službeno prva trail utrka u Hrvatskoj, kojih danas ima više od 200 godišnje. Iz godine u godinu ova atraktivna utrka, u kojoj sudjeluju i obitelji sa djecom i vrhunski sportaši te čak i četveronožni ljubimci, okuplja sve veći broj sudionika, ozbiljnijih trkača i rekreativaca, budući da Baška svima osigurava nezaboravno trail iskustvo.

Ove godine, izazovne krške bašćanske obronke pohodilo je više od 1000 natjecatelja iz 14 zemalja, podijeljenih u 3 dužinske/težinske kategorije: Light od 7km, Active od 14km i Challenger od 24km. Ovaj jedinstveni događaj još jednom je dokazao da sport može biti sjajan način za istraživanje prirodnih atrakcija i promicanje zdravog načina života.

Osim u natjecateljskom dijelu programa, veliki broj posjetitelja sudjelovao je i u nenatjecateljskim aktivnostima. Više od 70 planinara okupilo se na Rocky Hill Hike planinarskoj turi, pod stručnim vodstvom agencije Promotiv Travel Outdoor. S namjerom da sudionicima pruže cjelovit doživljaj i jedinstveno iskustvo, planinarski izlet vodio je sve do vrha Veliki Hlam (482m), otkuda se pružaju nezaboravni pogledi na ljepote krškog krajolika, obližnje otoke i masiv Velebita.

Iskoristivši izvrsnu promotivnu cijenu od 50% popusta, adrenalinske Zip & Fly vožnje iznad krošanja tijekom festivalskog vikenda iskusio je velik broj posjetitelja. Za njihovu se sigurnosti brinula profesionalna ekipa Zipline Edisona, čija je jedinstvena atrakcija, koja s najviše točke pruža prekrasan pogled na Bašku i otok Prvić, omogućila sudionicima zaista nezaboravan doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje i spuštanjem sajlama ukupne duljine preko 2 kilometra.

Mjesto više tražilo se i na avanturi Touch the Sky. Iako je nedjelja mnogim prijavljenima pomrsila planove, priliku da iskušaju svoju snagu te dosegnu neke nove visine, iskoristilo je više od 30 penjača, uz pratnju stručnog Anima Adventures tima.

Ovogodišnji popratni program Baška Outdoor Festival započeo je prvog dana festivala, predavanjem  "Tu". Sportski duh brojne publike koja se okupila zagrijala je nevjerojatna priča Daniela Krstulovića Opare, koji je podijelilo sa nama svoje iskustvo o najvećoj "outdoor" avanturi ikad ostvarenoj u Hrvatskoj, kojom je ispisao povijest hrvatskog planinarstva.

Dodatni program organiziran je i naše najmlađe sportske entuzijaste, koji su pokazali veliki potencijal i pravo dječje oduševljenje na radionicama slacklininga i sportskog penjanja na umjetnoj stijeni, u organizaciji Anima Adventures, te školi brdskog biciklizma, u organizaciji BBK Teama Rodeo! Razni poligoni mališanima, i ponekim roditeljima, pružili su priliku da nauče vještine, steknu samopouzdanje i savladaju prve korake koje su ih uveli u ovaj avanturistički svijet.

Oba dana festivala obilježio je energičan i atraktivan zabavni program! U Bistrou Funtana hotela Corinthia Baška Sunny natjecateljsku atmosferu tijekom jutra zagrijavao je DJ Alex Sabatini, dok je za odličnu atmosferu u Porto Beach Clubu u petak i subotu bio zadužen neumoran Infinity Band, koji je sudionike BOF-a držao itekako aktivnima od popodnevnih sati do ranih jutarnjih sati, na tradicionalnom i sada već legendarnom after race party-ju. Atraktivni nastup DJ-a Joe2Shine dodatno je zagrijao već sjajnu atmosferu, rasplesavši sve prisutne posjetitelje Porto Cluba Baška.

FOTOGALERIJA: Baška Outdoor Festival 2023

Odličnom suradnjom Turističke zajednice općine Baška i svih navedenih organizatora vrhunskih sportskih sadržaja, uz podršku TZ otoka Krka i TZ Kvarnera te dionika u turizmu na području Općine Baška, Valamar Riviere, kao glavnog sponzora utrka Adria Bike-a i Treking lige i pokrovitelja festivalskih cijena smještaja te Porto Cluba Baška, pokrovitelja i organizatora atraktivnog zabavnog programa u after race zoni festivala, Baška Outdoor Festival potvrdio je status manifestacije koja, osim kvalitetnih sportskih događanja, objedinjuje realizaciju turističkog prometa i promociju destinacije idealne za bavljenje outdoor aktivnostima u bilo koje doba godine.

"U netaknutim prirodnim ljepotama i posljednjim zrakama sunca babljeg ljeta uživali su brojni ljubitelji outdoor aktivnosti koji su još jednom dokazali da je ovaj sportski događaj postao omiljena outdoor manifestacija u našoj regiji i šire. Cilj nam je promovirati Bašku kao atraktivnu outdoor destinaciju koja privlači posjetitelje tijekom cijele godine, zbog čega nas posebno veseli procjena da je u sklopu Baška Outdoor Festivala ostvareno više od 3.500 noćenja u destinaciji čime smo i ove godine upravo u vikendu Baška Outdoor Festivala premašili brojku od impresivnih 1.000.000 komercijalnih noćenja!

Sportski program u kojem mogu sudjelovati amateri i profesionalci, edukativna i zabavna događanja, odlično društvo brojnih sportskih entuzijasta, atraktivni after race party-i i prelijepa kulisa prirodnih ljepota Baške, upotpunjena prekrasnim vremenom koje nas je pratilo, osigurali su  još jedno nezaboravno iskustvo Baška Outdoor Festivala, o čemu svjedoče brojne pohvale posjetitelja koji se iz godine u godinu ponovno vraćaju. Čestitke svima koji su sudjelovali u utrkama i ostalim programima te uspješno ostvarili svoje ciljeve i vidimo se svakako dogodine na jubilarnom 10. Baška Outdoor Festivalu!" - napomenula je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

36.4°

Krk, Baška
17.07.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%