Vijesti

Ribarski dan u Baški: iz programa izdvajamo...

Tradicionalno, prvi vikend u kolovozu rezerviran je za tri dana ispunjena zabavom, kulturom, tradicijom, gastronomijom i sportom. Ribarski dan jedna je od najdugovječnijih otočnih manifestacija, koja se u Baški organizira još od davne 1910. godine!

Nakon dvogodišnjeg skromnijeg izdanja, ove godine vraća se u punom sjaju sa bogatim i raznovrsnim programom za djecu i odrasle.

Ljetna pozornica na Staroj rivi ugostit će velika imena hrvatske glazbene scene i osigurati zabavu za pamćenje.

PETAK:  Neno Belan & Fiumensa i Trio Marinero
SUBOTA: Daleka obala i grupa Venus
NEDJELJA: Klapa Kampanel

Kako bi u svi mogli uživati u ovom posebnom vikendu, promenadni nastupi klape Zvonimir, Tria Bajs te Tria G-dur kroz petak i subotu osigurat će da se ugođaj ribarske večeri prenese i do udaljenijih ugostiteljskih objekata Baške!

IZ PROGRAMA IZDVAJAMO:

U petak, 5. kolovoza u 20 sat, Ribarski dan tradicionalno otvaramo izložbom u galeriji Zvonimir! Ove godine bašćanskoj publici će se predstaviti riječki fotograf i ribar Ivan Kosić izložbom "Vrijeme môra", posvećenoj upravo našoj tradicionalnoj manifestaciji!

"... More je vječna tajna, plavi grob. A onaj trenutak u kojem iz mȏra izranjaju tisućama riba pune mreže, a noć se pretvara u zoru mističnu poput mlijeka što prosulo se pod suncem, toplim samo u boji; to je samo fotografija i ništa više, ali jedinstvena i iskrena. Da bi se zabilježio taj trenutak, a to Kosić dobro osjeća i zna (i pojelo štogod, dodao bi galeb), vrijeme mȏra, mora jednom mora stati, barem na kratko, a možda (uz suhu suzu) padne i koja riba i bude dan. Ispočetka."

Ivica Nikolac, prof.,kustos izložbe

Omiljene aktivnosti Ribarskog dana vraćaju se na raspored! Spremni za igru?
Okupite svoj tim od osam članova i pridružite nam se na tradicionalnom natjecanju potezanja konopa ili se, uz četveročlanu ekipu, pripremite na izazov balansa i fokusa koji predstavlja hodanje po gredi!

Za prva 3 mjesta osigurane su bogate nagrade pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Baška.

Info i registracija: SD "Vihor", +385 (0)97 606 8701

I ove su godine organizirane besplatne posjete ribarskom muzeju Buymer! Buymer možete posjetiti o vlastitom prijevozu ili organizirano s Taxi boat-om Quick Taxi (polasci: subotu i nedjelju u 14:00 i 16:00h).

Radi ograničenog kapaciteta, obavezna je prijava telefonom na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila info@visitbaska.hr, a u uredu Turističke zajednice moći ćete podignuti svoje besplatne karte za posjet muzeju taxi boat-om.

Kako bi se tradicija nastavila i kroz nove generacije, za naše najmlađe organiziran je poseban programu Dječjeg ribarskog dana!

Naši mlađi sudionici u petak će uživati na dječjoj radionici učenja tanca "Tanac pod sopile" u organizaciji KD "Šoto", radionici izrade cvjetnih vjenčića te demonstraciji ispisivanja imena na glagoljici. U subotu će moći prisustvovati eukativnoj radionici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka "Riba ribi grize rep", likovnoj radionici Ingerborg Crnogaj i Gordane Maravić "Kud plovi ovaj brod…“, radionici čvorologije "Mornarske vještine", prezentaciji i promatranju nebeskih tijela teleskopom, Akademskog astronomskog društva Rijeka "Astronomska večer na rivi" te oslikavanju lica, modeliranju balonavatrenom show-u, dok ih u nedjelju očekuje radionica "Mala škola ribolova", u organizaciji RŠD Škrpina!!

Odrasli i djeca moći će se odlično zabaviti i naučiti nešto novo na interpretacijskoj šetnji "Oblutak, kutak, vrutak i pčela. Upoznaj Bašku kroz igru!".

U pratnji Petra Tomašića, licenciranog turističkog vodiča, ispred župne crkve započinje putovanje u djetinjstvo. Radom marnih ruku kroz stoljeća prirodne zadatosti oplemenjene su i preoblikovane u mjesto ugodno za življenje i za odmor. Šetnja Baškom završava kušanjem plodova rada mnoštva pčela i vrijednih Bašćana.

* Šetnja počinje u 19 sati, ispred župne crkve sv. Trojice
* Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave: u Turističkom uredu TZ općine Baška, Zvonimirova 114, na e-mail info@visitbaska.hr ili telefon +385 (0)51 856 817

Kako bi nedjeljni program bio jednako uzbudljiv, ove godine dio Ribarskoga dana bit će i atraktivno Baška 2 Platforms Swimming Race plivačko natjecanje koje će, u suradnji s Klubom daljinskog plivanja Primorje, okupit sve zaljubljenike u daljinsko plivanje iz Hrvatske i inozemstva!

Program i satnica natjecanja:
16:00 - Prijava natjecatelja ispred Porto Club Baška
17:30 - Demonstracija samospašavaja
17:50 - Upute glavnog suca
18:00 - START utrke GADGETS na 250 m
18:15 - Zajednički START utrka ELITE na 2800 m i CHALENGE na 1000m
19:30 - završetak utrke kada se natjecatelji koji nisu prošli ciljem, smatraju kupačima i nije im dozvoljeno približavanje, niti prolazak ciljem
20:00 - proglašenje pobjednika i After swim party

Utrka je otvorena za sve natjecatelje iz i izvan Hrvatske, licencirane i nelicencirane takmičare. Svaki natjecatelj nastupa na vlastitu odgovornost; potvrđujući to pravilno ispunjenom online prijavom: http://kdp-swim-croatia.hr/kp2022_baska/ 

Utrke na 1000m CHALLENGE (1 krug) i 2800m ELITE (3 kruga) plivaju se oko kupališnih platformi, dok se natjecanje na 250 m GADGETS pliva jedan krug oko jedne platforme kao na shemi. U utrci GADGETS na 250 m dozvoljena je upotreba pomagala (peraje, maske…) i plivajućih rekvizita (napuhanaca), ali se zasebno mjere rezultati ostvareni s pomagalima i oni bez pomagala.

Iznos pristojbe i način uplate:
Pristojba za utrku na 1000m i 2800m iznosi 100 kn za uplate prispjele do 5.8.2022. na IBAN: HR7924840081105746935 KDP Primorje, odnosno 150 kn na dan utrke.
Za natjecanje na 250m pristojba je 70 kn, odnosno 100 kn na dan utrke.

Više informacija: http://kdp-swim-croatia.hr/kp2022_baska/

Obucite i vi svoje prugaste majice i pridružite nam se na još jednim Ribarskim danima!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

10.0°

Krk, Baška
23.04.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%