Vijesti

CRNA OVCA 2019 - galerija fotografija

U Baški na otoku Krku protekli je vikend održan još jedan, po svemu, uspješan festival Crne ovce, omiljeni događaj stanovnika Baške i otoka Krka, ali i brojnih gostiju iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja. Preko četiri tisuće noćenja i stotine pojedenih janjaca svjedoče o tome koliko su se svi dobro zabavili na Crnoj ovci, unatoč vremenu koje nam ove godine i nije bilo baš naklonjeno. Ipak, ni kiša nije spriječila ovčji entuzijazam, pa je cijeli program uspješno održan i ništa nije otkazano.

"U izuzetno bogatom, a besplatnom programu tajna je uspjeha naše Crne ovce, ali i Baške, koja bilježi odlične rezultate u posjećenosti, upravo zahvaljujući ovakvim aktivnostima u predsezoni i posezoni. Zato sam jako sretna da je i ovogodišnji festival izvrsno posjećen i da je cijeli program uspješno održan, iako se kiša trudila omesti nas u tome" – kaže Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice općine Baška. Dodaje da su svi organizatori i sponzori festivala jako zadovoljni, pa vjeruje da će Crna ovca i dogodine održati u Baški.

S tim se slaže i Boris Lešić, glavni organizator Crne ovce i direktor Studija Conex:
"Svake godine se trudimo da Crna ovca bude raznolika i interesantna, da program bude zanimljiv i djeci i roditeljima, a to znači puno različitih sadržaja. Odaziv publike na različite aktivnosti je bio odličan, s obzirom na vrijeme, tako da nam to pokazuje kako smo i ove godine zadovoljili zahtjevne predsezonske goste. Sada nam još preostaje smisliti kako da nadmašimo sami sebe iduće godine."

Od petka do nedjelje, stanovnici Krka imali su priliku uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi te saznati na koje se sve načine može pripremiti bašćanska janjetina, upoznati otok Krk kroz razna sportska događanja, uživati u kulturnim manifestacijama i predavanju, a navečer pjevati i plesati na koncertima poznatih rock grupa i glazbenika.

Program i za djecu i za roditelje 

Crna Ovca je službeno počela izložbom „Izvan fokusa“, riječke akademske slikarice Sanje Ipšić Randić. Slikarica je u toj izložbi kroz svoje radove izložila ideju velike blizine promatranja prirode poigravanjem bojama, karakterističnima za prikaz krajolika i pejzaža.

Bašku su potom zapalili članovi benda Whiteheads i Goran Bare i Majke, koji su prvi put nastupili na festivalu, ali je vidljivo bilo kako se stvara ljubav na prvi pogled između poznatih rockera i posjetitelja Crne ovce.

Svako jutro festivala počinjalo je trekingom i trailom po Baški i okolici, zahvaljujući kojem su sudionici mogli svladati osnove trekinga i traila. Sve što je raspoloženim ljubiteljima sporta za to trebalo su tenisice, voda, zaštita od sunca i dobra volja. Subotnje jutro bilo je rezervirano i za one što više vole hodati i, pritom, razgledavati ljepote Baške i okolice te kulturnu baštinu. Oni su se okupili ispred hotela Forza i krenuli na višesatni ovčarski pohod, tijekom kojeg su, među ostalim, posjetili i crkvu Svete Lucije, u kojoj je Bašćanska ploča, a krajnji cilj pohoda bio je vrh Zakam, idealan za fotografiranje i uživanje u pogledu na otok Krk.

Subota je, također, bila i početak Corinthia cupa, odnosno memorijala Jure Vukasovića, jedriličarske regate koja je ujedno i glavni povod obilježavanja festivala Crna Ovca. Natjecali su se jedriličari u klasama optimist i laser.

Ni najmlađi posjetitelji festivala nisu nimalo zaostajali za starijim ljubiteljima sporta. Za najmanje ovčice ove godine je održano natjecanje u nogometu i u boćanju. U Domu Kulture Baška održao se dječji boćarski turnir za svu djecu od 6 do 16 godina, kojem je cilj bilo očuvati boćanje kao dio tradicije, dok su mladi nogometaši odmjeravali snage na travnjaku Sportskog Centra Zablaće, u sklopu turnira morčića – Crni jancić.

Od janjetine u škartocu do janjećeg žgvaceta  

Među djecom su veliki hit bile i različite radionice, od kojih nisu odustajali ni kad se ukazala po koja kap kiše. Tako su na radionici filcanja vune učili reciklirati vunu te kako upotrijebiti neiskorištenu vunu ovce pramenke. Stoga smo, poslije, po cijeloj Baški viđali mala remek djela ovčica, a svoje su ruke dobro zaprljali i na radionici keramike, na kojoj su, također, izrađivali različite predmete i pokazivali svoju kreativnost. Poglede djece, ali i svih prolaznika privlačio je i street art na Maloj rivi, odnosno velika skulptura ovce od slame, koju je izrađivao poznati magistar kiparstva iz Osijeka Nikola Faller.
Ništa manje zanimanja nije izazvala ni prezentacija šišanja ovaca, koja uvijek privlači pažnju. Pouzdano znamo da su sada ovce spremne za nadolazeće toplije dane, a djeca i roditelji bogatiji za još jedno iskustvo s festivala.

Predstavnice udruge Sinjali, naše drage nonice, pokazivali su nam kako se rade valcići, njoki, ali odavale i još poneke tajne iz kuhinje, dok je pored njih kuhar Valamar Rivijere, Vanja Dukić, pripremio janjeći žgvacet, koji se savršeno sljubio s šurlicama, odnosno valcićima. Time smo dokazali još jednom zašto se Baška smatra ne samo lijepom, već i gastronomski bogatom destinacijom.

Dakako, za sve posjetitelje festivala se na svakom koraku nudila brižljivo uzgajana, poznata bašćanska janjetina, pa smo tako mogli probati je na nezamislive načine. Primjerice, stručni tim Valamar Rivijere je, osim uobičajene pečene janjetine, ponudio i janjetinu u škartocu, kao i janjeće iznutrice s palentom i burgere, zbog čega je oko njihovog štanda stalno bila gužva. Probali smo sve od navedenog i možemo samo reći – sjajno.

Tijekom subotnje večeri smo prvo dijelili optimizam poznatog  znanstvenika i vizionara Korada Korlevića, koji se vratio na Crnu ovcu zbog velikog zanimanja posjetitelja, a i ovaj je put dvorana Kulturnog doma bila krcata na njegovom predavanju, a potom smo se uistinu nasmijali do suza sa Studijom smijeha, predvođenim Marinom Orsag.

Glazbena večer je počela nastupom benda Pips, Chips & Videoclips, a za kulminaciju subotnjeg dana bili su zaduženi miljenici Crne ovce – Let 3, pojačani ove godine s mariachi bendom El Combo. U svakom trenutku se vidjelo koliko se vole Baška i letovci, sve je prštalo od dobre glazbe i pozitivne energije, a publika je jedva pustila Mrleta, Prlju i momke iz grupe da napuste pozornicu u sitne sate.

U nedjelju su proglašeni pobjednici Corinthia cupa – memorijala Jure Vukasovića, a sve umorne ovčice odmorile su svoj duh i tijelo vježbanjem joge.
Festival je i ovaj put održan zahvaljujući potpori Turističke zajednice i općine Baška te glavnog sponzora partnera Valamar Riviere.

Vidimo se i dogodine na Crnoj ovci!

Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

10.0°

Krk, Baška
23.04.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%